Sobota, 27. dubna 2024

Thunbergová a další aktivisté zablokovali hlavní vchod do švédského parlamentu

Thunbergová a další aktivisté zablokovali hlavní vchod do švédského parlamentu

Švédská ekologická aktivistka Greta Thunbergová a další lidé dnes zablokovali hlavní vchod do švédského parlamentu. Svým protestem vsedě žádali razantní reformy, které by pomohly zastavit klimatické změny, a kritizovali údajnou nečinnost politiků, informovala agentura Reuters.

Podle agentury AP demonstranti zatarasili nejméně dva vstupy do budovy švédského parlamentu ve Stockholmu, včetně hlavního vchodu. Poslanci proto využili jiné vstupy.

"Blokujeme vchody do parlamentu na protest proti pokračujícímu ničení životního prostředí. Kvůli klimatické krizi již umírají lidé. To musí skončit," prohlásila Thunbergová. "Vyzýváme všechny, kdo mohou, aby se k nám připojili," uvedla.

"Švédská vláda, stejně jako všechny ostatní vlády světa, nepovažuje klimatickou krizi za krizi a dává přednost krátkodobým ekonomickým ziskům před životy lidí a planety," dodala.

Thunbergová zahájila své ekologické aktivity v roce 2018 právě demonstracemi před švédským parlamentem. Posléze se k ní připojily desetitisíce studentů ze Švédska i dalších evropských států a Thunbergová se stala hlavní tváří globálního studentského hnutí Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), které si dalo za cíl přimět zejména politiky, aby urychleně a konkrétními činy bojovali proti globálnímu oteplování.

Loni Thunbergovou opakovaně policie zadržela nebo odnesla z protestních míst v několika různých zemích, včetně Švédska, Norska či Německa. Minulý měsíc britský soud aktivistku zprostil obvinění z narušení veřejného pořádku na londýnském protestu proti fosilním palivům.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů