Sobota, 27. dubna 2024

Více než 317.500 tun recyklovatelných plastů Amazonu se vyhazují

Více než 317.500 tun recyklovatelných plastů Amazonu se vyhazují

Více než 317.500 tun recyklovatelných plastových obalů společnosti Amazon skončí každý rok vyhozených, chemikálie z nich zamořují hospodářská zvířata, lidské orgány a dokonce i mraky. Vyplývá to z nové zprávy, kterou vypracovala americká spotřebitelská skupina Public Interest Research Group (PIRG). Mluvčí Amazonu uvedla, že společnost se snaží zmenšit množství obalového materiálu, ale nemá pod kontrolou jeho konečný osud.

Obaly, které Amazon označuje jako recyklovatelné, vytvoří ročně více než 321.500 tun odpadu. A téměř veškerá tato tonáž - odpovídající váze tří letadlových lodí nebo 3000 dospělých plejtváků obrovských - končí vyhozená s rizikem, že se rozloží na drobnější a nebezpečnější mikroplasty a nanoplasty.

V posledních letech vědci opakovaně přicházejí s poznatky o neviditelném pronikání mikroplastů do všech oblastí života na Zemi a dávají je do souvislosti s rakovinou, buněčnou smrtí, srdečními chorobami, Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou.

Samotný plastový odpad vytvořený gigantem v oblasti elektronického obchodu by stačil na to, aby více než 800krát obtočil Zemi, přičemž toto číslo nezahrnuje mnoho milionů tun kartonových obalů Amazonu ani žádné z jeho nerecyklovatelných obalových plastů.

Nová zpráva navíc zjistila, že takzvaný "recyklovatelný" plast společnosti Amazon vyžaduje, aby zákazníci vozili svůj obalový odpad na "speciální místa, kde je možné tyto plastové obaly odevzdat". Vzhledem k tomu, že zákazníci nakupují u Amazonu mimo jiné proto, že jim zboží doručí pohodlně až ke dveřím, se do recyklačního střediska dostane méně než pět procent recyklovatelného plastu.

"Provedli jsme průzkum účinnosti systému odevzdávání obalů v obchodech, který Amazon používá pro recyklaci svých plastových fólií,' řekla Jenn Engstromová, autorka nové zprávy a ředitelka kalifornské pobočky PIRG.

"(Pracovníci PIRG) a dobrovolníci umístili malá sledovací zařízení do 93 recyklovatelných obalů Amazonu, plastových sáčků s bublinkovou výstelkou a vzduchových výplňových polštářků a odevzdali je do kontejnerů v obchodech po celé zemi, aby zjistili, kde nakonec skončí," dodala Engstromová.

Dokonce i v případě těchto obalů, které byly odneseny na některá ze sběrných míst určených společností Amazon, se do recyklačního centra dostaly pouze čtyři z 93 plastových obalů. A ani u těchto čtyř obalů "není možné zjistit, jestli pak byly vytříděny k recyklaci nebo ne", uvedla Engstromová.

Téměř devět procent z 93 sledovaných odevzdaných recyklovatelných plastových obalů z Amazonu putovalo přímo na skládky. Tři procenta se dostala do přístavů mířících do zámoří a zbytek putoval buď do spaloven, zpět do skladů a distribučních center Amazonu, anebo neznámo kam.

V loňském roce měl Amazon odhadovaný roční příjem více než 574 miliard dolarů. Mluvčí společnosti Katie Larsenová v prohlášení uvedla, že Amazon navzdory problémům s recyklací "neustále snižuje množství obalového odpadu a pracuje na tom, aby zákazníkům usnadnil recyklaci". Dodala nicméně, že společnost "nemá kontrolu nad tím, jak je s obaly nakládáno poté, co je zlikvidují obce nebo recyklační centra".

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů