Úterý, 30. dubna 2024

Jak na personální reporting?

Jak na personální reporting?

HR manažer neboli personalista má na starosti mnohem více než jen nábor nových zaměstnanců. Jeho úkolem je plánování a vedení personální agendy ve firmě, a to včetně zajišťování vzdělávání a péče o vztahy se zaměstnanci. Při rozhodování se nespoléhá pouze na instinkt, ale vychází z dat a důkladné analýzy. Personální reporting je pro něj skvělým nástrojem, který mu pomáhá získat přehled o zaměstnancích ve firmě.

Co je to personální reporting?

Personální reporting (jinak také HR reporting) je proces vytváření zpráv, které vyhodnocují údaje o personálních procesech, jako je onboarding, docházka, dovolená, time management, výkonnost, vzdělávání zaměstnanců a další důležité metriky. Pomocí nich můžete například změřit, jak vaši zaměstnanci plní firemní cíle.
HR reporting není pouze nástrojem pro sběr dat a měření, ale umožňuje také zpracování každodenních úkolů, včetně těch spojených s výplatou mezd. Díky přehledu o vašich zaměstnancích se můžete rychleji a strategičtěji rozhodovat, optimalizovat řízení lidí, identifikovat problémy a podporovat rozvoj firmy. Tento nástroj může sloužit také jako podklad pro rozhodování o náboru nových spolupracovníků.

Manuální nebo automatizovaný HR reporting?

Personální reporting můžete dělat manuálně nebo automatizovaně. Nahrazením manuální přípravy reportů v Excelu nebo PowerPointu uvolníte čas na jiné důležité aktivity a ušetříte také náklady.
Díky automatizovaným HR reportům se mohou zaměstnanci věnovat komplexním úkolům, jako je strategické plánování a rozhodování, což zlepšuje celkovou efektivitu HR oddělení. Tento typ reportingu je automatizovaný prostřednictvím HR reporting softwaru.
Za výhody automatizovaného reportingu považujeme:
1. vše na jednom místě,
2. aktuální a ihned dostupná data,
3. přehled o jednotlivých zaměstnancích a celé firmě,
4. finanční úsporu díky rychlejšímu procesu dokončování reportů než u manuálního reportingu,
5. eliminaci lidské chyby při tvorbě reportingu,
6. online dostupnost dat,
7. možnost selekce - zobrazení jen těch metrik, které vás zajímají.

Jak na personální reporting?

Prostřednictvím personálního reportingu máte přehled o výkonnosti vašich zaměstnanců, vývoji mezd, fluktuaci a nákladech spojených se zaškolením nových spolupracovníků. Pro snadnější rozhodování si můžete vytvořit také reporting uchazečů o pracovní pozici.
Určitě je vhodné zaměřit se na reporty, které odpovídají HR cílům vaší společnosti. Abychom vám pomohli začít, sepsali jsme pro vás ty nejčastější:
  • Výkonnost zaměstnanců - cíle zaměstnanců, dovednosti, kompetence, hodnocení a zpětná vazba a další.
  • Docházka a dovolená - stav docházky, časy příchodů a odchodů, podrobnosti o přesčasech a přehled dovolené.
  • Mzdy - počet pracovních dnů, odpracovaných hodin a hodinová sazba zaměstnance, náklady vynaložené na absenci zaměstnanců.
  • Vzdělávání zaměstnanců - přehled o kurzech a školeních a jejich hodnocení, informace o pokroku zaměstnanců a nákladů na vzdělání.
  • Fluktuace - počet a procento zaměstnanců, kteří v daném období odešli.
V rámci HR můžete měřit také frekvenci povýšení, průměrnou dobu, po kterou zaměstnanec ve firmě zůstává, jak dlouho trvá nábor na danou pozici nebo například počet žen a mužů ve firmě a jejich průměrný věk.
Pro vytváření těchto reportů se vám bude hodit HR reporting systém, který všechna personální data shromažďuje na jednom místě pro následné snadnější zpracování. Pokud se pro tento reporting software rozhodnete, k daným HR reportům přidělíte přístup svým zaměstnancům dle jejich pracovní pozice. Zaměstnanci na nižších pozicích by měli mít přístup k docházce, dovolené a panelu o výkonnosti, manažeři obdrží přístup k informacím o svém týmu a vedení firmy se pak dostane k dalším údajům o společnosti.
Výsledky reportingu vám pomohou upravovat procesy tak, aby podporovaly zdravý rozvoj firmy, srovnávat mzdové nerovnosti, předvídat odchody zaměstnanců, eliminovat předsudky při náboru nových pracovníků, ale také podporovat wellbeing a angažovanost.
Zdroj foto: Gorodenkoff / Shutterstock.com
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů