Pondělí, 20. května 2024

Dubnové zasedání Concawe v Maďarsku potvrdilo zlepšování bezpečnosti a ochrany prostředí při přepravě ropy

Dubnové zasedání Concawe v Maďarsku potvrdilo zlepšování bezpečnosti a ochrany prostředí při přepravě ropy

Evropské ropovody jsou ve skvělé formě a dlouhodobě se daří zlepšovat bezpečnost a ochranu životního prostředí v oblasti přepravy ropy. Ukázala to zpráva na setkání sdružení Concawe 23. dubna 2024 v Maďarsku, které se MERO ČR jako dlouholetý člen její sekce Oil Pipelines Management Group (OPMG) účastnilo.

Sdružení Concawe zmapovalo údaje o výkonnosti evropských ropovodů a také o únicích ropy za 52 let. Tato zpráva mimo jiné ukázala, že v roce 2022 došlo k celkem pěti únikům, z nichž jeden souvisel s krádeží. V souvislosti s nimi nevznikl žádný požár a nikdo nebyl zraněn. Jde o výsledek, který je výrazně pod dlouholetým průměrem a ukazuje na dobré fungování protikorozních a ochranných strategií.

Zpráva zahrnuje celkový historický výhled v letech 1971 až 2022 a sleduje více než 35 tisíc kilometrů ropovodů v Evropě, kterými se přepraví každý rok 640 milionů m3 ropy a ropných produktů. Analyzovala také příčiny úniků a míru používání nástrojů pro liniovou kontrolu.

Concawe, založená v roce 1963, se od svého počátku zaměřuje na výzkum environmentálních otázek v ropném průmyslu a poskytuje cenné informace a statistiky týkající se bezpečnosti a ochrany životního prostředí. Dnes její činnost pokrývá i oblast uhlíkové neutrality, kvality ovzduší, vody, kontaminace půdy, odpady, správu ropných produktů či přeshraniční výkonnost potrubí a mnohé další. Cílem je realizace výzkumných programů, které poskytují nestranné vědecké informace.

Členem Concawe je několik desítek společností, od nadnárodních ropných a plynárenských společností, které působí v oblasti průzkumu a těžby, rafinace a chemických látek, až po evropské regionální a národní společnosti provozující jednu nebo více rafinerií v Evropské unii.

MERO ČR se aktivně zapojuje v rámci těchto pravidelných setkáních, kde sdílí své zkušenosti a osvědčené postupy s ostatními evropskými provozovateli ropovodů. Podává také pravidelná hlášení o mimořádných událostech včetně havárií a úniků ropy. Společná výměna informací a poznatků je klíčová pro neustálé zlepšování bezpečnostních standardů a technologických inovací v odvětví.

http://mero.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů