zpravodajství životního prostředí již od roku 1999

Co to jsou bio-potraviny?

12.07.2002
Zemědělství
Co to jsou bio-potraviny?
Obecně řečeno jsou bio-potraviny produkty ekologického zemědělství, tedy způsobu hospodaření, které se zřeklo všech nepřirozených postupů. Nemusí se jednat jen o potraviny, ačkoliv ty jsou u nás asi z bioproduktů nejznámější. V celosvětovém měřítku je význačná produkce bio-bavlny, tedy bavlny pěstované bez používání syntetických pesticidů, které v zemích závislých na exportu bavlny výrazně přispívají ke znečištění životního prostředí. Bio-bavlna je také odpovídajícím bio-způsobem zpracována. To znamená bez chemického bělení, barvení a podobně. Je nasnadě, že výrobky z takovéto bavlny budou výrazně dražší, než z bavlny konvenční. Dalším příkladem nepotravinářského bio-produktu může být třeba i včelí vosk. Ovšem jen ten, který včely vyprodukovaly bez využití mezistěn a který byl zpracován bez styku s kovy pouze fyzikální cestou - teplem. Bez klamavých reklam Nejznámějšími bio-produkty však zůstávají bio-potraviny. V posledních letech bylo označování různých výrobků bio a eko často zneužíváno pro reklamní účely. Dnes si již výrobci dávají pozor, protože takovéto označení u necertifikovaných produktů může být klasifikováno jakožto klamavá reklama a výrobce vystaven vysoké pokutě. Označení BIO mohou používat pouze produkty ekologického zemědělství. Bez chemie Aby potravina vůbec mohla získat známku BIO, musí vyrůst na půdě, která nebyla nejméně tři roky chemicky ošetřována. Poté získá ekologický zemědělec na základě nezávislé kontroly od ministerstva zemědělství certifikát, který ho opravňuje označovat svoje produkty značkou BIO. Protože plodiny nejsou chemicky ošetřovány, obsahují prokazatelně méně reziduí pesticidů a dusičnanů. Obilí však mívá nižší podíl bílkovin, ovoce je zase menší, ale méně náchylné k hnilobě. Totéž platí i o bramborách, kde ty bio vydrží déle a v lepší kvalitě než ty z konvenčního zemědělství. Zpracování bez přípravků Ani při vlastním zpracování potravin se nepoužívají chemikálie - umělá sladidla, barviva, konzervační látky. Pro konzervaci se preferují přirozené procesy, jako je sušení, mražení, uzení bez chemikálií. Dá se předpokládat, že takovéto potraviny jsou i zdravější než jiné. Proto se ekologické zemědělství vrací k zapomenutým druhům (např. pohanka, proso, pšenice špalda). Bio-produkty lze nejen zpestřit běžný jídelníček, ale i sestavit z nich speciální, třeba bezlepkovou dietu. Při chovu zvířat v ekologickém zemědělství se dbá na to, aby zvířata měla dostatek pohybu a prostoru pro odpočinek. Zvířatům nesmí být kupírovány ocasy, uši, upalovány zobáky atd. Tvrdí se, že v kvalitě masa zvířat z velkochovů se odráží jejich neustálý stres. U zvířat z ekochovů se dbá na to, aby případný stres byl vůbec vyloučen, nebo alespoň maximálně potlačen. Tím, že koupíte bioprodukty, podporujete české zemědělce. Protože pro získání značky je potřeba splnit poměrně přísná pravidla daná zákonem, která jsou srovnatelná s pravidly Evropské unie, jde zároveň o nákup zboží na evropské úrovni. Důležité z ekologického hlediska je i to, že např. jogurty nebo jablka necestovaly křížem krážem v kamiónech přes kontinent, ale že pochází nanejvýš z opačného konce republiky. Někteří zemědělci (nejen ekologičtí) nabízejí i prodej svých produktů přímo ze dvora. Zákazník si jednoduše přijede pro nákup až na statek. Znamená to pro něho úsporu, protože eliminování obchodního řetězce umožní snížit ceny. Navíc se každý může na vlastní oči přesvědčit, jak se zachází s tím, co kupuje. Podle kvality i cena Cena bio-produktů je zpravidla vyšší, než je tomu u konvenčního zemědělství. To je dáno především nižšími výnosy plodin, které nejsou podporovány syntetickými hnojivy v průběhu růstu. U živočišných produktů se projeví zase nižší počet zvířat pěstovaný na jednotku plochy i nižší přírůstky. Za vyšší cenu se však spotřebiteli dostane také vyšší kvalita. Vedle jistoty, že potraviny neobsahují rezidua škodlivých látek a maso není ze šílené krávy, se zákazníkovi dostává do rukou zboží, které obsahuje cosi, co se dosud nepodařilo analyticky prokázat. Jisté však je, že různá zvířata v pokusech dávají téměř výhradně přednost bio- produktu před těmi ne bio. Zdroj: Českobudějovické listy
Komentáře k článku. Co si myslí ostatní?

Další články
Chystané akce
INISOFT s.r.o.
27
7. 2017
27.7.2017 - Seminář, školení
Olomouc, ibis Olomouc Centre
Podněty ZmapujTo
Mohlo by vás také zajímat
Naši partneři
Složky životního prostředí