Pátek, 26. dubna 2024

Chybí zpracovatelé biopotravin

Chybí zpracovatelé biopotravin

Východní Čechy - Zemědělci ČR ekologicky hospodaří na 235 tisících hektarech. Je to plocha o osm procent vyšší než vloni. Počet firem věnujících se biozemědělství stoupl za rok z 654 na 717.

Svaz PRO-BIO soustředuje asi 560 členů, z toho 38 spadá pod regionální centrum v Litomyšli. Jsou to výrobci biopotravin z Pardubicka, Chrudimska, Ústeckoorlicka, Rychnovska, Jičínska a Náchodska.
Vzhledem k tomu, že v ekologickém zemědělství se nesmí používat umělá hnojiva a chemikálie, intenzita výroby je o třetinu až polovinu nižší než v klasickém zemědělství. Proto jsou státní dotace nutné. Podle správce litomyšlského regionálního centra PRO-BIO Františka Chlada stát poskytuje těm, kteří splňují veškeré podmínky produkce biopotravin, kromě běžných dotací pro klasické zemědělství, navíc ještě příplatky tři tisíce korun na hektar půdy a tisíc korun na hektar trvalých travních porostů.

Podmínky nejsou optimální
Řada zemědělců ale považuje poskytované dotace za nedostatečné. \"V Evropě se biovýrobky prodávají za cenu až o 40 procent vyšší, než je tomu u konvenčních produktů. U nás se ceny prakticky vůbec neliší. Je to boj o přežití. Už jsem měl od roku 1992, kdy jsem začínal, mnohokrát chuť s tím praštit,\" postěžoval si nám Luboš Vohralík, který má ekologickou kozí farmu v Poběžovicích u Holic.
Ani majitel ekofarmy v Podbřezí u Dobrušky Josef Janský nemá dost peněz na to, aby ekologický chov skotu, prasat a drůbeže rozvíjel podle svých představ.
\"Chtěl bych si vybudovat vlastní porážku, abych zvířata ušetřil stresu, kterým trpí při přepravě a vlastní porážce na jatkách. Chybí mi kapitál,\" poznamenal. Další problém vidí v tom, že jeho pozemky jsou obklopeny polnostmi velkého zemědělského podniku, které jsou chemicky hnojeny a ošetřovány.

Malá kapacita zpracovatelů
Petr Mareš, který se věnuje hlavně ekologické produkci hovězího masa v Rokytnici v Orlických horách, upozornil na chybějící specializované zpracovatele.
\"V republice jsou jen dvě biojatka, která nestačí. Proto většina ekologicky odchovaných zvířat skončí na normálních jatkách. Tam se nerozlišuje odkud zvíře pochází, takže farmářská cena není zvýhodněna. Podobná situace je také u mléka,\" vysvětlil.

Zdroj: Hradecké noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů