Úterý, 19. března 2024

Vlčí hlídky letos pozorují šelmy i vzácné ptáky

Vlčí hlídky letos pozorují šelmy i vzácné ptáky

Ostravice - Že jsou velké šelmy v Beskydech a další vzácné druhy zvířat chráněné zákonem, se snaží opět v této zimě myslivcům připomenout dobrovolníci a příznivci ekologických hnutí.
Už pátou zimu brázdí studenti a lidé fandící ochraně přírody v hlubokém sněhu nepřístupné kouty Beskyd. Mapují pod vzdáleným dohledem pracovníků správy chráněné oblasti výskyt vlka, medvěda a rysa a zároveň se snaží \"otravovat\" myslivce v letošní lovné sezoně a svým způsobem jim připomínat, že zákony zakazují v České republice po celý rok lovit velké šelmy.
\"Myslíme, že navíc po nedávných televizních reportážích o vystřílení vlčí smečky na Slovensku je to opět o trochu více potřebnější,\" říká Miroslav Kutal z olomoucké pobočky Hnutí Duha.
Dodal, že na Slovensku je nyní kromě okresu Čadca povoleno střílet vlky a toho podle něj využili i myslivci v oblasti Banské Bystrice. \"Poté, co lovící vlčí smečka pronásledovala laň až do vesnice, se místní myslivci sebrali a celou ji bezdůvodně vystříleli,\" řekl Miroslav Kutal. Dodal, že jak v Polsku, tak v České republice se tyto vzácné šelmy nesmějí střílet.
\"Snažíme se oblepovat stromy kolem loveckých posedů nálepkami, že velké šelmy jsou u nás chráněné,\" řekl Miroslav Kutal.
Člen ekologického sdružení Beskydčan Leo Košťál řekl, že celkem asi padesát dobrovolníků vyráží o víkendech a ve všedních dnech do hor, aby hledali stopy šelem. \"Snažíme se znepříjemňovat myslivcům případné choutky na ulovení této zvěře. O víkendech chodí dobrovolníci ve větších skupinách, ve všední dny je jich méně a chodí ve dvojicích,\" řekl známý ekolog z Ostravice.

Dobrovolníci brali hlídky jako neobvyklé prožití Vánoc

O Vánocích byla činnost takzvaných vlčích hlídek vyšší. \"Dobrovolníci to vzali jako neobvyklé prožití svátků. Někteří spali přímo v lese, pohybovali se na běžkách i sněžnicích. Rozvážíme je na některá místa autem a oni se pak vracejí většinou do Ostravice, kde mají možnost se ubytovat,\" řekl Leo Košťál. Na financování vlčích hlídek získali ekologové už poněkolikáté grant.
Dobrovolníky poučila a zaškolila v listopadu Dana Bartošová, která má na správě CHKO Beskydy na starosti právě velké šelmy. Dobrovolníci v posledních týdnech zachytili stopy vlka kolem Lysé hory a stopy rysů kolem Velkého Javorníku v Javorníkách, které jsou součástí Beskyd. \"Našli jsme na přelomu listopadu a prosince i stopy medvěda v oblasti Smrku,\" řekl Miroslav Kutal z Hnutí Duha.
Dobrovolníci také nalezli takzvanou ujeď, což jsou zpravidla části mrtvých, někdy i domácích zvířat, kterými myslivci lákají k posedům hladovou zvěř a šelmy. \"Sledovali jsme, zda ujeď zmizí. Nakonec se tak stalo, takže jsme případ neoznámili,\" řekl Miroslav Kutal.
V minulém roce nahlásili členové vlčích hlídek několik takových ujedí, ovšem než je prozkoumali veterináři a zástupci lesní správy, ujedi taktéž většinou zmizely. \"Navíc najít pachatele je velmi těžké,\" řekl Kutal.
Členové vlčích hlídek rovněž letos rozšířili pozorování na vzácné ptáky jako je tetřev hlušec, jeřábek a některé druhy vzácnějších kurovitých ptáků. Výsledky pozorování předají vlčí hlídky ochranářům na konci zimy. Zima je pro tato pozorování nejpřijatelnější, neboť ve sněhu zůstávají po šelmách i ptácích stopy.

Zdroj: Mladá fronta Dnes

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů