Pátek, 29. března 2024

Voda klesá, lidé u řek si oddechli

Voda klesá, lidé u řek si oddechli

Záplavy na českých a moravských řekách už nehrozí. Hladiny většiny toků klesají. První stupeň trvá pouze na některých místech na Nežárce, Radbuze, Berounce a Cidlině. \"Vyhlídka je příznivá,\" sdělil iDNES Pavel Kopeček z Českého hydrometeorologického ústavu v Plzni.

První stupeň povodňové aktivity ráno hlásily stanice ve Staňkově a Lhotě na Radbuze. Řeka přitom ve Staňkově ještě ve středu dosahovala nejvyššího stupně. Místy se Radbuza vylila z břehů.

\"Ve Lhotě ještě hladina pozvolna stoupá, ale čekáme, že i tady začne klesat. Bdělost je také na odtoku z přehradní nádrže České údolí v Plzni a na Berounce v Bílé Hoře,\" uvedl Pavel Kopeček z ČHMÚ.

Přestože meteorologové očekávají srážky, hladiny by zvednout neměly. \"Čekají se hlavně sněhové srážky, jen v nejnižších polohách budou dešťové, případně smíšené. Nebude jich tolik, aby zvrátily příznivý vývoj,\" doplnil Kopeček.

Řeky klesají také v jižních Čechách. První stupeň povodňové aktivity je pouze na Nežárce v Lásenici na Jindřichohradecku. V sedm hodin ráno byla hladina dvaadvacet centimetrů nad bezpečnou úrovní. Lužnice dosud mírně stoupá.

\"Ochladilo se, ustaly srážky a všechny řeky s výjimkou Lužnice klesají. Ani zde však nehrozí první stupeň. Řeka má poměrně ploché povodí a trvá delší dobu, než do ní srážky a roztátý sníh dotečou,\" řekla ČTK Kateřina Štěrbová z ČHMÚ.

POČASÍ

Povodňové informace ČHMÚ

Předpověď počasí

Problémy na Otavě ustaly už ve středu. Ledové kry, které hrozily ucpáním koryta, se vydaly po řece do přehradní nádrže Orlík. Předpověď počítá ve čtvrtek v Jihočeském kraji pouze se sněhovými přeháňkami.

Více než půl metru pod úroveň prvního stupně klesla přes noc Moravská Sázava. Vodohospodářům se totiž pomocí techniky podařilo odstranit ledové bariéry, které ve středu ucpaly koryto u Lupěného. Klid je také na ostatních moravských řekách.

\"Žádné dramatické události nyní neočekáváme. V nížinách mírně prší, ale na horách už sníh netaje. O víkendu by se mělo navíc ochladit,\" řekl ČTK Antonín Kurfürst z ředitelství olomouckého závodu Povodí Moravy.

V Čechách je zvýšená povodňová aktivita ještě na Cidlině v Novém Bydžově a Sánech.

Zdroj: eKOLOGIE

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů