Pátek, 29. března 2024

Žáci jdou za sovami ze škol do pražské přírody

Žáci jdou za sovami ze škol do pražské přírody

PRAHA – Jedinečný projekt sdružení Arnika „Sovy do škol“ vstupuje do další fáze. Zatímco od září do prosince navštěvovaly sovy žáky ve školách, nyní chodí žáci za sovami do jejich přirozeného prostředí. Tam se je snaží přilákat houkáním. „Setkání s volně žijící sovou je velmi silným zážitkem. První sovu jsme takto přivábili na Petříně. Houkání petřínského puštíka a jeho exhibice ve větvích byly výjimečné. Děti byly nadšené,“ uvedla vedoucí projektu Sovy do škol Veronika Voldřichová.

Ta zatím s dětmi uskutečnila 6 výprav a vytipováno je dalších 32 lokalit v Praze. „Naším cílem není jen vyhoukat sovu. Chceme dětem hlavně vysvětlit metodiku zjišťování výskytu sov. Na místě je proto vždy přítomný ornitolog, který dětem či jejich rodičům zodpoví všechny dotazy. V případě zájmu může také pomoci s vedením výpravy do jiných lokalit,“ vysvětluje Veronika Voldřichová.

Výpravy budou pokračovat do 15.března 2004, kdy končí období toku sov a nebude již možné je ve volné přírodě přivábit. Výletů  se celkem zúčastní zhruba 1000 dětí.

Sdružení Arnika ve spolupráci se Zoologickou zahradou Praha pro děti dále připravilo program nazvaný ÚNOR – MĚSÍC SOV, který proběhne přímo v zoologické zahradě. Děti se tak setkají se sovami, které na území ČR buď vůbec nežijí, nebo jen velmi vzácně.  Program tak doplní všem účastníkům znalosti o sovách a především zde vytvoříme další příležitost, kdy se děti mohou setkat ze živými sovami. „Jsme přesvědčeni, že taková setkání jsou nejlepší motivací k tomu, aby se zajímaly o své životní prostředí a o možnosti, jak ho chránit,“ dodala Voldřichová.

Třetí etapou projektu  Sovy do škol bude realizace výstavy dětských výtvarných prací, nazvaná  „Naše sovy“. Pro vítěze soutěže Arnika připravujeme ve spolupráci s Českou společností ornitologickou soustředění v přírodě, kde si mohou v bohatém programu prohloubit své znalosti o životě ptáků ve volné přírodě vůbec. Výstava Naše sovy proběhne ve dnech 22.března – 23.dubna 2004 v Muzeu Policie ČR.

Bližší informace na www.sovy.cz či na těchto telefonních číslech:

Lenka Mašková, ředitelka Arniky: 604 318 563

Věra Malátková, Klub ochrany dravců a sov: 603 990 965

Veronika Voldřichová, vedoucí projektu: 603 726 737

Marek Jehlička, mluvčí Arniky: 606 727 942

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů