Sobota, 27. dubna 2024

Nová kniha o Krkonoších

Nová kniha o Krkonoších

Vrchlabí - Správa Krkonošského národního parku vydala další publikaci, která přibližuje široké veřejnosti krajinu, přírodu a lidi ve spojení s horami.
Kniha se jmenuje Encyklopedia Corcontica, což je latinský název a znamená Krkonošská encyklopedie. Napsal ji Jan Štursa.
\"Je to dlouholetý pracovník Správy parku a hlavně velký odborník v oblasti botaniky a ochrany životního prostředí,\" řekl mluvčí parku Radek Drahný. Publikace není tak přísný vědecký sborník, jako Opera Corcontica (Krkokonošské práce), na kterou navazuje. Svým obsahem, formou a celkovým pojetím je určena spíš laické veřejnosti. Čtyři základní logické celky autor nazval Krajina Krkonoš, Příroda Krkonoš, Člověk a Krkonoše a Krkonoše jako kulturní dědictví.
V první části se čtenáři dozvědí o vývoji pohoří, jeho tvarech, zvláštnostech, prostorové mozaice jednotlivých částí horské krajiny, vodě, půdě a klimatu. Díl Příroda Krkonoš je zaměřen na flóru a faunu především v době před příchodem člověka. Jeho vliv na horskou krajinu, nejstarší mapy, údaje o první kolonizaci a základní informace o národních parcích u nás i v Polsku se zájemci dočtou ve třetí části knihy. Celé dílo uzavírá popis vývoje společnosti pod vlivem svérázného horského prostředí.
Encyklopedia Corcontica je knihou, která nejen osloví místní občany, ale pomůže návštěvníkům Krkonoš lépe poznat a pochopit krajinu, ve které se pohybují. Výhodou encyklopedie je, že hesla nejsou řazena abecedně, ale jsou prezentována v celých tématech. Čtenář tak může pracovat s úvodním obsahem kapitol a vždy nalezne veškeré informace k dané problematice na jednom místě.

Zdroj: Krkonošské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů