Pátek, 26. dubna 2024

Hrozí stoprocentní zvýšení ceny vody?

Podle podmínek EU by měly být čističky do roku 2010 schopny i třetího stupně - takzvaného chemického čištění. Cena vody tak může podle katastrofických scénářů vzrůst až o sto procent.
Hrozí stoprocentní zvýšení ceny vody?

Východní Čechy - Novela vodního zákona, která požaduje vylepšení čistíren odpadních vod, se připravuje na základě toho, že se naše vláda zbytečně zavázala k řešení, do kterého ji nikdo nenutil. Česká republika je nyní v tak zvané Linii čisté oblasti.
Obce s více než 10 tisíci obyvateli, kterých se úprava týká, peníze nemají a mohly by je získat jedině zdražením vody. I takové jsou názory.
\"Stoprocentní zdražení vody je katastrofická varianta, pokud tato města nedosáhnou na žádný dotační titul z fondů Evropské unie či ze státních fondů,\" uvedl radní Královéhradeckého kraje a gestor životního prostředí Zdeněk Pěnkava. Rekonstrukce čistíren odpadních vod jsou však podle Pěnkavy hrazeny z dotačního titulu ministerstva zemědělství a Státního fondu životního prostředí.
Pokud obce nesplní podmínky EU do konce roku 2010, hrozí jim až milionové pokuty. Někteří představitelé měst se již dali slyšet, že budou peníze na čističky požadovat od státu, který podle jejich názoru celou situaci zavinil.
Prozíravé společnosti již dávno zavedly chemické dočišťování. Jenom na imisních poplatcích za znečištění řek ušetřily desetitisíce až statitisíce korun.

Vodohospodáři přesto spekulují o ceně vodného. Technologa Lubomíra Fidlera z Vodovodů a kanalizací (VaK) Jablonné nad Orlicí novinka nezaskočila. S chemickými prostředky pracují v čistírně odpadních vod v Lanškrouně a Chocni. Biologické čištění bylo nereálné v Klášterci nad Orlicí. \"Do Divoké Orlice, která vtéká do Pastvinské přehrady, vypouštíme z čovky pouze chemicky dočištěnou vodu,\" upřesnil Fidler.
Problém malých společností
Vodovody a kanalizace Chrudim už vloni zrekonstruovaly nákladem 75 milionů čistírnu odpadních vod v Chrasti, letos je čeká modernizace chrudimské čistírny. V cenách se tyto investice nijak dramaticky neodrážejí.
Ředitel VaK Chrudim Petr Jirků neočekává skokové zdražení vody až o sto procent. \"To se může týkat třeba malých společností, které žádnou čistírnu neměly a musí ji postavit,\" domnívá se Jirků.
Vodovody a kanalizace ve Skutči na Chrudimsku provozuje přímo město prostřednictvím své společnosti. Cena za metr krychlový vody se zde pohybuje pod čtyřiceti korunami. Pokud ale financování všech úprav souvisejících s novou legislativou zůstane jen na bedrech města, může se cena zvednout. Tajemník MěÚ Pavel Štěrba věří, že městu pomohou podpůrné projekty a granty.
Podle slov člena představenstva Vodohospodářské společnosti Hradec Králové a starosty Chlumce nad Cidlinou Miroslava Uchytila má město Hradec Králové tento problém vyřešen. \"Nová čistírna odpadních vod za 40 milionů korun odpovídá již parametrům, které budou platit mnoho let dopředu a dopad na zvýšení cen by byl jen nepatrný,\" říká Uchytil a zdůrazňuje, že VaK a. s. Hradec Králové patří k nejmodernějším společnostem v republice. \"Menší města včetně Chlumce, která jsou v tomto směru jakýmisi hradeckými satelity, kvitují solidaritu metropole, že cena vodného a stočného je jednotná. A to i přes poměrně velké vzdálenosti,\" zdůraznil starosta Uchytil.
Také devadesát procent Trutnova je napojeno na moderní rekonstruovanou čističku v Bohuslavicích. Starosta Ivan Adamec se neobává výrazného zdražování vody.
Starosta věří v podporu
V sedmnáctitisícovém Jičíně začnou již brzy s rekonstrukcí zastaralé technologie zdejší čističky. Čistírna by měla stát kolem sedmdesáti milionů korun a starosta Martin Puš věří, že se jim podaří zajistit finanční prostředky ze státních fondů či z peněz EU.
\"Informace o zdražování vody až o sto procent nejsou pravdivé. Takto jednostranně se na to nedá nahlížet. Většina prostředků na nutné technologické úpravy by měla přijít z již zmíněných fondů, takže promítnutí do ceny vody by nemělo být tak dramatické,\" tvrdí Puš.

Zdroj: Hradecké noviny
Autor: EVA VESELÁ, MAGDA NAVRÁTILOVÁ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů