Sobota, 20. dubna 2024

Povodním mají zabránit revitalizace toků

Povodním mají zabránit revitalizace toků
Vyškovsko V revitalizacích spatřuje řada lidí řešení problémů s povodněmi, erozí půdy a dalšími potížemi, jež vznikly v důsledku regulace vodních toků a intenzivního zemědělství. Podobné projekty se začínají prosazovat také na Vyškovsku.
Nebezpečí povodní hrozilo třeba v Otnicích, na jejichž území se stýká Otnický a Bošovický potok. Proto přistoupila Zemědělská vodohospodářská správa k revitalizaci Otnického potoka, která probíhala v letech 2000 až 2003. \" Problémům s povodněmi by měla zabránit hlavně průtočná nádrž. V druhé fázi by měla být provedena ještě revitalizace toku potoka v katastru sousední obce Lovčičky, zatím však na ni nejsou prostředky,\" říká otnický starosta Pavel Prokop.
Úpravy na Otnickém potoku zahrnovaly také vytvoření dvou mokřadů a neprůtočných nádrží spolu s obnovou porostů na březích toku a zatravnění přilehlých svahů. Tato opatření mají zabránit erozi a přispět k obnově přírodních procesů na tomto území. Reakcí na nebezpečí záplav ve Hvězdlicích, Milonicích a Nesovicích má být revitalizace potoka Hvězdlička, který tvoří pravostranný přítok Litavy. Rozsáhlý projekt počítá s úpravami toku Hvězdličky v Milonicích, Nesovicích a Nových Hvězdlicích, Pavlovického a Starohvězdlického potoka a výstavbou dvou suchých nádrží - takzvaných poldrů - ve Starých Hvězdlicích a v osadě Rozčoutky u Milonic. Suchá nádrž v Rozčoutkách bude mít objem 377 tisíc krychlových metrů.
\" Zatím probíhají práce na přípravě stavby. Předpokládáme, že k zahájení stavebních prací dojde už v tomto roce, ale jejich hlavní objem připadne na rok 2005,\" uvedl představitel zadavatele stavby - firmy Hydroconsult Bratislava - Vladimír Vinkler. Investiční náklady včetně státní dotace na podporu projektů protipovodňových opatření mají dosáhnout výše přibližně šestnáct milionů korun.

Zdroj: Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů