Čtvrtek, 28. března 2024

Chtějí ochránit region od povodní

Chtějí ochránit region od povodní
Plzeňský kraj představil veřejnosti koncepci studie protipovodňových opatření. Plán ochrany tvoří pro kraj soukromá firma, ale podílet by se na něm měly jednotlivé obce a města v regionu. Cílem je zmapovat kritická místa a navrhnout způsob odstranění bariér, které mohou způsobit záplavy.
Na prezentaci dorazili představitelé desítek obcí, odborníci, úředníci i ekologové. \"Jejich spolupráce bude třeba. Studie navrhne soubor opatření pro celý kraj. Pokud by vznikala pouze lokální protipovodňová opatření v jednotlivých obcích, mohla by způsobit problémy na jiných místech,\" uvedla Libuše Kudrnová z firmy Hydroprojekt, která studii tvoří.
Studie má zmapovat místa omezující průtočnost toků. \"Jsou to mosty, lávky, silnice i přírodní bariéry,\" upřesnila Kudrnová. Odborníci chtějí prověřit situaci i na všech rybnících, kterých je v kraji přibližně pět set. \"Je třeba posoudit situaci, o případném ohrožení pravdivě informovat obce a pracovat na snížení rizik,\" doplnil starosta Spáleného Poříčí a člen krajské komise pro životní prostředí Pavel Čížek (nez.).
Hydroprojekt také určí území, která jsou vhodná pro případné zatopení tak, aby ulehčila rozvodněným tokům a zároveň nikoho neohrozila. Obce mohou do koncepce zasáhnout tím, že upozorní na kritická místa a navrhnou své představy řešení.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů