Pátek, 26. dubna 2024

Světový obchod má \"černé pasažéry\"

Světový obchod má \"černé pasažéry\"
Světový obchod roste každým rokem. Námořní a říční doprava přepraví okolo pěti miliard tun zboží za rok, denně pak letadla převezou přes hranice na dva milióny cestujících. Pokaždé se však svezou i \"černí pasažéři\". Mikroorganismy nebo zárodky ostatních rostlinných a živočišných druhů jsou obsaženy v paletách, dřevěných bednách nebo zátěžové vodě lodí. Invazní organismy, jak bývají odborníky tito cestovatelé označováni, se přepravují i v zavazadlech pasažérů.

MEZITITULEK: Škody dosahují přes bilión dolarů
Dopady takzvané bioinvaze mohou být zničující. Škody, které napáchají cizorodé organismy v nových ekosystémech, se odhadují až na pět procent světového HDP ročně, tedy asi na 1,5 biliónu dolarů. Do těchto odhadů jsou zahrnuty ale také škody způsobené viry, které ohrožují zdraví lidí a které nejsou původní v některých oblastech. K nejzávažnějším problémům patří vypouštění a nabírání zátěžové vody lodí. Přemisťují se tak organismy do nového prostředí, kde mohou způsobit i zhroucení ekosystému. Známým případem je putování atlantské medúzy Mnemiopsis leidyi, která se kromě planktonu živí také jikrami ryb. Nejdříve málem zdecimovala černomořské rybářství, a pak se v zátěžové vodě lodí dostala do Kaspického moře.
\"Dřív jsme chytili dvě tuny ryb denně na jedné lodi. Teď, když se vrátíme s půl tunou, je to zázrak,\" stěžuje si íránský rybář Mahmúd Ghorbání. Obranou proti škůdci je pouze nová bioinvaze. V Černém moři vysadili takzvanou melounovou medúzu, která se živí výhradně druhem Mnemiopsis. Stejně hodlá postupovat íránská vláda.
Příroda v nejsilnějších světových ekonomikách je také ohrožována cizorodými organismy. Nejnovější studie německého spolkového úřadu pro životní prostředí vyčíslila, že 20 nejrozšířenějších přistěhovalých rostlin a živočichů stojí německé firmy a státní pokladnu okolo 167 miliónů eur ročně.
Největšími škůdci jsou pak podle německých expertů cizokrajní moli, jejichž ničení si vyžádá okolo 19 miliónů eur každý rok, a původně kavkazská bodlákovitá rostlina akant vyvolávající alergické reakce a jejíž odstraňování přijde ročně na 12,3 miliónu eur..
Snad nejvíce jsou invazním organismům vystaveny Spojené státy. Celkové ztráty vyčísluje studie Cornell University až na devět miliard dolarů ročně. Jen do Velkých jezer zavlečená kaspická mušle, která vytlačuje původní organismy a narušuje rovnováhu tamního ekosystému, způsobila v posledních letech ztráty přes tři miliardy dolarů.
Světová obchodní organizace (WTO) se stala kvůli šíření cizorodých organismů terčem kritiky mnoha odborníků. \"Pochybuji, že se mohly nemoci zvířat, jako například BSE, šířit tak rychle po světě před zavedením pravidel WTO,\" tvrdí Isi Siddique z amerického ministerstva zemědělství. Ve Spojených státech je podle něj příliš málo inspektorů, kteří kontrolují dodávky zboží v přístavech a na hranicích a není proto možné se invazním organismům vyhnout.
\"Vypuknutí velké epidemie zvířecích nemocí by vyvolalo krizi na burzách. Prudký propad akcií zemědělských a potravinářských společností by mohl přivodit i další černý pátek,\" upozorňuje americký analytik David Nelson z Credit Suisse First Boston.

MEZITITULEK: Bioinvaze ohrožuje také Českou republiku
Pronikání cizorodých organismů je vystavena také Česká republika. K nejagresívnějším invazním rostlinám v současnosti patří křídlatka, původem z Japonska. Byla oblíbenou okrasnou rostlinou na českých zahrádkách, odkud se rozšířila do krajiny a zamořuje především břehy řek a potoků.
\"Celkově se na likvidaci jen těch nejnebezpečnějších druhů vynakládají v Česku stovky tisíc korun ročně. Souhrnná studie však neexistuje,\" řekl Pavel Marhoul z Agentury ochrany přírody a krajiny.

TITULEK: Obchod ohrožuje rozmanitost druhů

[*] Lodní doprava
Ročně se po vodě přepraví přes pět miliard tun zboží.

[*] Letecká doprava
Denně překročí státní hranice na palubách letadel na dva milióny cetujících.

[*] Cestující organismy
Díky lodím a letadlům cestuje po světě tři až 10 tisíc druhů organismů.

[*] Ohrožené druhy
Kvůli invazním organismům vymírá 20 procent ohrožených druhů.

[*] Ztráta způsobená bioinvazí
Invazní organismy způsobují škody ve výši pěti procent světového HDP.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů