Pátek, 26. dubna 2024

Arnika zahájí „Březen - měsíc vody“ výstavou o řece Opavě

Arnika zahájí „Březen - měsíc vody“ výstavou o řece Opavě

PRAHA – Voda je základní potřebou pro živé organismy na naší planetě. Právo na přístup k nezávadné pitné vodě bylo mezinárodně uznáno jako jedno z nejdůležitějších lidských práv. Pro krajinu jsou řeky a potoky totéž co žíly a tepny pro lidský organismus. Na význam vody a nutnost její ochrany se Arnika snaží upozornit desítkami akcí, které soustředila do jediného měsíce – března. Ten vyhlásila měsícem vody.

„Měsíc vody zahájíme 1. března výstavou o řece Opavě, která je ohrožena výstavbou přehrady. Výstavu budou moci zájemci vidět do 5. března ve foyeru Divadla Pod Palmovkou. Kromě toho je připraveno mnoho nejrůznějších akcí, které budou probíhat prakticky každý březnový den po celém území republiky. Byli bychom rádi, kdyby se Měsíc vody stal tradicí a lidé si s námi vždy v březnu připomněli jako moc důležitá pro nás voda je,“ uvedla koordinátorka Měsíce vody Lenka Daňhelová z programu Ochrana přírody sdružení Arnika.

První březnový týden je věnován především protipovodňové ochraně. Tomuto tématu je také věnována výstava o řece Opavě. „Snažíme se lidem objasnit, proč vznikají povodně, jak se proti nim lze bránit a jak člověk zvyšuje jejich ničivé účinky. Výstava představuje i jiná, než ryze technická opatření, jejichž realizací lze dosáhnout ochrany před povodněmi pro mnohem větší území. Na šesti panelech je zachycen průběh povodní na řece Opavě v roce 1997 a doklady toho, jak člověk \"přispěl\" k jejímu ničivému průběhu. Regulace, napřimování toků, zástavba říčních niv  či špatné hospodaření v lesích jsou důvody, proč se voda nezadrží v krajině. Místo toho nabírá na rychlosti a na síle a smete všechno, co jí stojí v cestě,\" vysvětluje Daňhelová.

Druhý týden Arnika věnuje alternativám ke stavbě přehrad. Ve Vratimově, Děčíně a v Praze budeme promítat dokumentární film o nebezpečí přehrad. V Praze navíc Arnika uspořádá happening proti přehradě plánované v Nových Heřminovech. Happening se uskuteční 12. března před ministerstvem zemědělství. Kampaň budou provázet infostánky a podpisové akce.

Třetí týden se bude Arnika věnovat ochraně vod před znečištěním toxickými látkami, především těmi, které v prostředí přetrvávají stovky let a jsou nebezpečné již ve stopovém množství (Perzistentní organické polutanty – POPs). „V rámci tohoto týdne budeme prosazovat naplnění Stockholmské úmluvy, která zakazuje výrobu a použití dvanácti nejtoxičtějších POPs látek a 17. května vstupuje v platnost. O této problematice budeme veřejnost informovat prostřednictvím výstavy. Dne 19. 3. budeme v Neratovicích již tradičně vynášet Sporanu od bran nechvalně proslulé chemičky,“ řekl vedoucí programu Toxické látky a odpady RNDr. Jindřich Petrlík.

Poslední březnový týden Arnika pracovně nazvala „Řeky pro lidi“ a chce jej věnovat zejména propagaci koupání a čisté vody. V Děčíně a Ostravě bude Arnika s pomocí dobrovolníků čistit řeky. Na Světový den vody – 22. března se v Ostravě uskuteční Pochod hastrmanů za čistou vodu. V tento den bude zahájena veřejná sbírka, jejíž výtěžek bude věnován na zaplacení studie alternativního řešení protipovodňové ochrany namísto přehrady v Nových Heřminovech. Celoměsíční kampaň pak bude uzavřena 27. března koupáním otužilejších milovníků vody v Děčíně.

Tisková zpráva sdružení Arnika

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů