Čtvrtek, 18. dubna 2024

Pětkrát certifikováni

Pětkrát certifikováni
Výrobci a distributoru koření po zavedení přísných norem klesly reklamace.

Pěkný-Unimex, s. r. o., výrobce a distributor koření a kořenicích směsí, je jedinou potravinářskou firmou v ČR a možná i v Evropě, které se podařilo získat pět certifikátů. Loni obdržela unikátní soubor certifikačních osvědčení týkající se řízení jakosti (QMS ISO 9001), systému kritických bodů pro oblast výroby a zdravotní nezávadnosti (HACCP), ochrany životního prostředí (EMAS II), bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (OHSAS 18001) a environmentálního managementu (EMS ISO 14001).

\"Neznám žádnou firmu v ČR, které se podařilo získat hned pět certifikátů. V potravinářství je to unikum,\" říká Pavel Charvát, ředitel certifikačního orgánu CERT-ACO a člen správní rady Českého institutu pro akreditaci.

Podle generálního ředitele společnosti Pěkný-Unimex Pavla Valenze se touto cestou firma připravuje na vstup do Evropské unie. Dalším důvodem pak bylo přesvědčení, že přijme-li firma řadu přísných norem, povede to ke zefektivnění řídících i výrobních procesů. A to se nakonec ukázalo jako pravdivé. Ředitel říká, že se využití strojů a technologií zvýšilo o 3 procenta a reklamace klesly dokonce o 12 procent. Obrat společnosti loni dosáhl 750 milionů korun oproti 690 milionům v roce 2002.

Získání certifikátů není nijak levná záležitost. Proto by takovému rozhodnutí ve firmě mělo podle Pavla Valenze vždy předcházet důkladné porovnání nákladů a přínosů. Západní Evropa považuje certifikáty víceméně za samozřejmost, ale už i ve východních zemích prý je certifikovaný partner ve výhodě.

AUTOR: Jiří Kučera
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů