Sobota, 27. dubna 2024

Pro zisk loga už firmě nestačí jen \"autoportrét\"

Získat logo Responsible Care - odpovědné podnikání v chemii, je v tuzemsku od letoška těžší.
Pro zisk loga už firmě nestačí jen \"autoportrét\"
Svaz chemického průmyslu České republiky (SCHP) nedávno zpřísnil podmínky pro jeho získání. Ke světovému prestižnímu programu se od roku 1994 přihlásily desítky chemiček v zemi. Ty, které logo získaly, jej ale musí každé dva roky obhajovat.
Logo vyjadřuje osm kodexů: vstřícnost, ochrana zdraví a bezpečnost, komplexní ochrana životního prostředí, zmírnění důsledků ekologických závad, protihavarijní připravenost, ekomanagement, výchova a výcvik, informační otevřenost. Petr Tolar z řídícího Výboru HSE (Health, Safety, Environment - zdraví, bezpečnost, životní prostředí) SCHP říká: \"Je to reakce na přirozený vývoj i na kritiku ekologických aktivistů.\"

hn: Proč jste zpřísnili podmínky?
Vývoj by měl směřovat dopředu k tomu lepšímu. Nejde jen o to, že letos podnik vypustí tolik a tolik emisí a za rok o něco méně. Chceme, aby firmy měly ochranu životního prostředí jako dlouhodobou strategii včetně pozitivních trendů.

hn: Greenpeace kritizovali, že logo získala i společnost Spolana Neratovice. Podle ekologů má na svědomí vážné poškození zdraví lidí a životního prostředí...
Je to složitější a není to jen věc Spolany. Greenpeace by měli vylézt na komín nebo se připoutat spíš u vrat Fondu národního majetku. Pokud se stát zavázal sanovat staré ekologické zátěže, ale neuvolní finanční prostředky, firmy samy těžko situaci změní. Spolana se snaží řešit problémy, má na to lidi se znalostmi i zkušenostmi, ale brzdí ji dědictví minulosti. Stát z ní kdysi vysál zisky, nechal jí zátěž a nazpět nic nedal. Ale i kritika přispěla k zpřísnění podmínek.

hn: Co vše musí nově splnit firma, která chce logo získat?
Musí vypracovat hodnocení, jak sama plní 36 kritérií. Přisoudit si sama body, slovně popsat a zveřejnit hodnocení na internetu. U informací musí být kontakt, kam může veřejnost posílat připomínky a náměty. A hodnocení včetně připomínek musí firma projednat s odbory, zástupci veřejné správy. Vše ještě na závěr kontroluje zástupce svazu. Auditor, který navrhne, zda udělit logo, či ne. Dříve jsme požadovali, aby se firmy, které se dobrovolně k programu přihlásí, snažily objektivně zhodnotit samy.

hn: Jakou má výhodu logo při získávání zakázek v zahraničí?
Program přišel do Evropy z Kanady a je ve světě poměrně uznávaný. Jde o širší rozsah než jen ochranu životního prostředí. Už samotná přihláška k programu a jeho plnění je dobrovolná věc, a to se v zahraničí cení. Západní firmy nás dříve podezíraly a obviňovaly z ekologického dumpingu. Nyní můžeme říci: Naše produkty vyrábíme k přírodě šetrným způsobem, tedy shodnými technologiemi jako v EU. Proto je nutné investovat do ochrany životního prostředí, bezpečnosti práce a zdraví. Zejména odběratelé ze Skandinávie si neustále ověřují, zda firmy mají zavedeny a dodržují dobrovolné zásady jako program Responsible Care nebo ochranu životního prostředí podle jiných mezinárodních standardů.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů