Pátek, 26. dubna 2024

Operační program je na světě

Operační program je na světě
Tuzemští rolníci mají sektorový Operační program pro rozvoj venkova a multifunkčního zemědělství, který je nástrojem pro čerpání z unijních fondů. Evropský agrární komisař Franz Fischler potvrdil českému ministru Jaroslavu Palasovi, že s předloženou českou verzí souhlasí. \"Jsme rádi, že je to podepsáno tak, jak jsme to předkládali,\" uvedl ředitel odboru komunikace Ministerstva zemědělství Pavel Kovář. Fischler však zdůraznil, že je nutné, aby česká státní správa urychlila veškeré administrativní kroky nutné pro získávání dotací. Program bude formálně schválen po vstupu do EU, podle Ministerstva zemědělství asi 11. května.

Česko by mělo v letech 2004-2006 získat celkem 173,9 milionu eur, tato částka má být navýšena z domácích veřejných zdrojů o 76,7 milionu eur. Programy unijní podpory pokrývají celé území Česka vyjma Prahy a zahrnují řadu ambiciózních opatření pro rozvoj venkova, která sledují zavádění nových technologií, zvýšení konkurenceschopnosti, konsolidaci vlastnictví půdy, ochranu životního prostředí či zachování pracovních míst.

Na plnění programu bude dohlížet monitorovací výbor složený ze zástupců rolníků a ministerstev. Konkrétní projekty vybírá podle unijních pravidel česká strana. Faktické čerpání prostředků bude následovat vždy po provedení daného projektu, proplácení je tedy zpětné.

Hugo Roldán z tiskového odboru MZe tvrdí, že do konce dubna by měla býtkonečně akreditována také Agrární platební agentura (APA), přes kterou \"poputují\" k zemědělcům peníze. To je další nezbytný krok pro to, aby zemědělci mohli nabízených dotací využít. Finišuje se i v přípravách příruček a manuálů, které radí, jak připravit konkrétní žádost. \"Dokončeny by měly být během května. V té době by se měly začít předkládat první záměry,\" dodává Roldán.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů