Pátek, 26. dubna 2024

Na hnojení není dost peněz

Na hnojení není dost peněz
Litoměřice - Využít starého listí a trávy pro výrobu hnojiva městské zeleně by chtěl odbor životního prostředí městského úřadu v Litoměřicích. Podnětný projekt ale ohrožují vysychající finanční zdroje, které tečou z městské pokladny.
\"Uvažujeme nad tím, že bychom prováděli svoz organických odpadů, jako je listí a tráva. Lidem bychom na tento odpad poskytovali velkoobjemové pytle - takzvané bigbagy,\" odkrývá své plány vedoucí odboru životního prostředí Pavel Gryndler. Podle něj je pálení listí problémem i ve městech. Svozem tohoto odpadu by se zlepšila nejen čistota ovzduší, ale zamezilo by se i tomu, aby se listí a tráva ocitaly ve velkoobjemových kontejnerech.
\"Je to škoda, protože to jde na skládku komunálního odpadu. Listí i tráva by se daly využít. Mohla by z nich vzniknout nějaká rašelina či zahradní zemina, kterou by bylo možné použít na hnojení městské zeleně,\" popisuje Gryndler. Jeho plány ale brzdí nedostatek financí.
\"Nevím, jestli se to podaří prosadit, protože došlo ke zvýšení DPH u komunálního odpadu a to je velký problém,\" postesne si.
Zdroj:Litoměřický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů