Sobota, 27. dubna 2024

Koncern Monsanto zvítězil nad farmářem z Kanady

Koncern Monsanto zvítězil nad farmářem z Kanady
Kanadský Nejvyšší soud dal svým rozsudkem zapravdu obří americké společnosti Monsanto proti místnímu farmáři Percymu Schmeiserovi. Ten údajně před pěti roky na svých pozemcích neoprávněně zasel geneticky upravenou řepku, na jejíž osivo měla platný patent firma Monsanto.
Schmeiser opřel svou obhajobu o to, že v blízkosti jeho rozsáhlých polností pěstovali sousední farmáři geneticky modifikované plodiny. Takže prý nemohl zabránit tomu, aby se do jeho osevu řepky \"vzduchem\" nevmísilo osivo patentované firmou Monsanto.
Ta už v Česku zkušebně pěstuje některé upravené plodiny, a to s posvěcením tuzemské vlády.
Podle BBC News je Schmeiserova prohra v soudním řízení nebezpečná nejen pro farmáře, kteří bojují proti geneticky modifikovaným organismům (GMO). Ale i proti zemědělcům, kteří se chtějí soudně bránit v případech, kdy na jejich pozemky vítr ze sousedních \"genetických\" polností vnáší semena, obsahující GMO, a oni tomu nemohou zabránit.
V tom případě totiž nemohou své produkty vydávat za \"ekologicky čisté\", protože nejsou schopni vyvrátit, že jsou \"kontaminovány\" geneticky upravenými organismy.
Slabinou obhajoby kanadského farmáře Percyho Schmeisera bylo, že na jeho polnostech se vyskytovala zcela nezpochybnitelná převaha osiva GMO.
A to v takové míře, kdy nebylo možné prokázat, že patentované osivo Monsanto se dostalo na Schmeiserovy rozsáhlé kanadské lány toliko lidsky nekontrolovaným \"přírodním cyklem přenosu pylů\" ze sousedních farem, které si osivo geneticky upravené plodiny řádně koupily.
Kanadský vrchní soud byl kauzou farmáře Schmeisera versus Monsanto podle agentury Associated Press zřejmě zaskočen. I když musel uznat, že farmářovy argumenty nejsou zcela a bez výjimky průkazné, nechtěl vystavit jeho příjmy vysokým nákladům na dlouholetý soudní proces.
Proto soud poněkud překvapivě rozhodl, že se o tyto výlohy podělí \"obě strany sporu rovnoměrně\".
Jak uvedla oficiální zpráva kanadského vrchního soudu, farmář Schmeiser a jeho zaměstnanci nesmějí sít, pěstovat, sklízet a prodávat plodiny, jejichž osivo je již patentováno. Za druhé musí Schmeiser \"vrátit\" společnosti Monsanto veškeré osivo, které podle rozhodnutí kanadského soudu vypěstoval \"v rozporu s tamním patentovým zákonem\".
Monsanto je přes veškeré problémy s kanadskými i jinými vládními úřady výnosnou společností.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů