Úterý, 23. dubna 2024

S náklady na ověření jakosti pomůže stát

S náklady na ověření jakosti pomůže stát
Až polovinu nákladů na získání certifikátu kvality systému řízení může uhradit příspěvek státu. Se žádostí v rámci programu Trh, jehož navrhovatelem je Ministerstvo průmyslu a obchodu, se mohou malí a střední podnikatelé obracet na Českomoravskou záruční a rozvojovou banku.
Cílem programu je zvýšení konkurenceschopnosti malých a středních podnikatelů. Má usnadnit zejména zapojování těchto podnikatelů do jednotného trhu Evropské unie.
V rámci programu Trh mohou malí a střední podnikatelé získat peníze na úhradu odborných a poradenských služeb v souvislosti s certifikací jakosti podle norem řady ISO 9000 či ISO 14000 nebo zavedení programu EMAS. Výše příspěvku činí maximálně 50 procent nákladů a je přitom limitována částkou 200 tisíc korun. Pokud se podnikatel rozhodne podstoupit certifikaci podle norem ISO 9000 i ISO 14000 společně, může získat až 300 tisíc korun.

MEZITITULEK: Nejde jen o to, že firma vyrábí kvalitní zboží
Dotaci je možné využít na poplatky, platby za poradenskou a školící činnost, právní, ekologické, energetické a jiné audity, související s vydáním nového certifikátu nebo zavedením projektu EMAS.
Kromě toho je možné prostřednictvím programu Trh požádat o dotaci na získání značky s normou ČSN TEST. I zde je výše příspěvku limitována hranicí 50 procent nákladů a může dosáhnout nejvýš 30 tisíc korun na jeden testovaný výrobek. Celkově však může jeden podnik získat maximálně 200 tisíc korun za rok.
Pro podnikatele, kteří s nimi dosud nepřišli do styku, je třeba vysvětlit, co tyto certifikáty znamenají. Normy řady ISO 9000 charakterizují, jak by měl vypadat systém řízení jakosti. Nejde tedy o to, že výrobky jsou skutečně kvalitní, ale že firma má a rozvíjí management jakosti. Podle specializovaného serveru pro malé a střední podnikatele www.ekoinfo.cz trvá certifikace podle norem ISO 9000 přibližně rok až patnáct měsíců a je rozdělena do několika etap.
Potřebné potvrzení získá podnik, který má systém řízení prokazatelně dokumentovaný, funkční alespoň tři měsíce, má zavedený systém vnitřních auditů a vedení alespoň jednou tento systém přezkoumalo.
Certifikát podle norem ISO 14000 zase dokumentuje, že firma si uvědomuje svou nešetrnost k životnímu prostředí, která vyplývá ze systému řízení, a že rozvíjí organizační postupy, jak své chování neustále zlepšovat.
S životním prostředím souvisí také program EMAS, o kterém se lze poučit například na stránce www.ceu.cz Jedná se v podstatě o systém řízení podniku z hlediska ochrany životního prostředí, který je uplatňován v rámci Evropské unie.

MEZITITULEK: Zájemce o dotaci nesmí dlužit finančnímu úřadu
K podmínkám programu patří, že podporu mohou získat podnikatelé, kteří již certifikát jakosti získali - a to po 30. červnu předchozího roku. Pokud jste tedy obdrželi certifikát do tohoto data, je zbytečné o dotaci žádat. Příspěvek se neposkytuje k úhradě nákladů spojených s obnovením certifikátu.
Pokud hodláte požádat o příspěvek na zapojení do projektu EMAS, musíte přiložit také takzvané environmentální prohlášení, které vám musí potvrdit ověřovatel akreditovaný u Českého institutu pro akreditaci. Seznamy lze nalézt na web.cai.cz
Podobně jako u ostatních programů pomoci malým a středním podnikatelům, příjemce podpory nesmí dlužit finančnímu úřadu, České správě sociálního zabezpečení, Celní správě, Pozemkovému fondu, Fondu národního majetku a Státního fondu životního prostředí.
Nárok na dotaci na zavedení systémů jakosti a ochrany životního prostředí nemají ani podnikatelé, u nichž víc jak pětinu tržeb tvoří prodej zboží z dovozu.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů