Úterý, 19. března 2024

Nisa má k čisté řece daleko

Nisa má k čisté řece daleko
Liberecko - Zapáchající úseky Nisy a hluboké usazeniny pocházející z nedokonalého čištění vody doprovázely kanoisty sobotního vodáckého maratonu z Proseče nad Nisou k hranici s Německem.
\"Nejhorší to bylo v úseku pod libereckou čističkou,\" zdůraznil Miroslav Rybáček z vítězné posádky. Podle jeho hodnocení je voda směrem k ústí Nisy do Německa stále čistší.
\"To ale nesmíte spadnout do vody v místě nějakých usazenin. Pak jasně poznáte, že to není přírodní bahno, ale silně páchnoucí sedimenty z nečistot,\"
upřesnila svého kolegu z lodi Dana Sedláčková.
Někteří vodáci si dokonce v minulém roce svoji účast na závodu odstonali.
\"Drobné či větší oděrky, někdy i loknutí vody měly za následek zdravotní obtíže nejméně u tří kolegů, jež se léčili antibiotiky,\" uvedla Sedláčková.
Rybáři se sice od poloviny devadesátých let radují z návratu života do řeky, ale i oni si uvědomují, že ne vše je v pořádku.
\"Z rozboru kvality masa vyplynulo, že některé škodlivé látky jsou v rybách na hranici zdravotní normy,\" řekl rybář Vít Fučík z Hrádku nad Nisou. Podle jeho zkušeností jsou v Nise lipani, pstruzi potoční i američtí duhoví, ale o čistotě vody v posledních kilometrech českého úseku vypovídá především přítomnost mřenky mramorové.
\"Je velmi náročná na čistotu vody, a tu v úseku u Hrádku, mimo jiné díky samočistící schopností řeky, lze hodnotit z mého pohledu dobře,\" míní rybář.
O potřebě zlepšit kvalitu vypuštěných vod hovoří i plány Severočeské vodárenské společnosti, která hodlá do roku 2010 investovat ve prospěch čistoty Nisy 900 milionů korun.
\"Z toho náklady na rekonstrukci liberecké čistírny odpadních vod budou činit 220 milionů korun,\" upřesnila mluvčí společnosti Dagmar Haltmarová.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů