Pátek, 26. dubna 2024

Šancí zemědělců je i výroba pro průmysl

Šancí zemědělců je i výroba pro průmysl
Urodí se více řepky, obilí nebo brambor. To je dobrá zpráva, protože zlevní pohonné hmoty i plasty...
Taková zpráva podle odborníků už zanedlouho nebude znít nijak nesmyslně. Zemědělská produkce sloužící jako zdroj energie či surovina pro průmysl je už výrazným trendem agrární politiky Evropské unie. Podporuje ji i nová koncepce českého zemědělství, minulý týden byla už také ustavena Agrární asociace pro produkci do industrie (AAPI).

MEZITITULEK: Lahve vznikají z brambor
Možností, jak zužitkovat se ziskem agrární produkci v průmyslu, je podle odborníků nepřeberně. Zatím je nejznámější zpracování řepky na metylester, přidávaný do motorové nafty - vzniká tak bionafta. Do benzínu lze zase přidávat biolíh, vzniklý kvašením pšenice.
Spalováním slámy nebo odpadu dřeva lze vytápět budovy. Velkou budoucnost má pak využití škrobů, získaných například z brambor nebo pšenice, pro výrobu plastů.
\"Podařilo se nám konečně v pokusech vyrobit i láhev na bázi rostlinných škrobů,\" konstatoval prezident asociace AAPI Petr Wojnar. To je podle něj důkazem, že tyto škroby je možné používat i na ty nejnáročnější technologie.
\"Přínosem je přitom ochrana životního prostředí, využíváním takových technologií se omezí dosavadní obrovské náklady na likvidaci odpadů. Výrobky, které dosloužily, se prostě samy rozpadnou na neškodné zbytky. Při jejich výrobě je možné rovnou naprogramovat, za jak dlouho se mají samy zlikvidovat,\" říká Wojnar.
Podle něj se výzkumníkům a podnikatelům, sdruženým v asociaci, podařilo vyrovnat i s klíčovým problémem: totiž cenou plastu ze škrobu. Například v Itálii přijde kilogram plastových granulí na zhruba čtyři eura, v USA na čtyři dolary. \"My to dokážeme za třicet korun,\" tvrdí Wojnar.
Výši nákladů však zatím nepotvrdila průmyslová výroba, která se teprve rozběhne. Před časem přitom s výrobou plastů z brambor přišly například škrobárny v Horažďovicích - kilogram granulí však dokázaly vyrobit jen za vysokou cenu, a kvůli tomu projekt zkrachoval.

MEZITITULEK: Program je i pro rolníky
Iniciátorem založení asociace AAPI jsou však vedle podnikatelů v průmyslu také agrární odbory. Pokud se totiž podle nich rolníci na nepotravinářskou produkci více nezaměří, neobstojí.
\"Bude to jeden z pilířů agrárního systému. Rolníci si musí konečně přiznat, že produkují nadbytek potravin. Chtějí-li svoji výrobu a příjmy udržet, pak se musí vydat touto cestou,\" říká Bohumír Dufek, šéf Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy.
Za pravdu mu dává i ředitel strukturální sekce Ministerstva zemědělství Martin Fantyš. Dodává přitom, že prostor pro nepotravinářskou agrární výrobu je v Česku veliký. \"Odhady hovoří o tom, že je k tomu možné využít až milión hektarů zemědělské půdy,\" říká. To je téměř čtvrtina výměry zemědělské půdy v republice.
Podnikatelé přitom lobují za to, aby jim stát poskytoval daňové úlevy nebo dotace - ať už jde o výrobu bionafty nebo výrobu platů z rostlin. Ministerstvo zemědělství například vyjednává s Bruselem o možnosti podpořit bionaftu, zatím však odpověď nemá. \"V programu rozvoje venkova je také možné žádat o dotace na založení porostů rychle rostoucích dřevin, jež se pak zužitkují na výrobu energie,\" říká Hugo Roldan z tiskového odboru úřadu.
Šéf zemědělského výboru sněmovny Ladislav Skopal tvrdí, že zájmy rolníků a podnikatelů bude prosazovat při přípravě rozpočtu na příští rok, i při návrzích na daňové úlevy pro rozvoj nepotravinářského zemědělství.

Nepotravinářské využívání agrární produkce jako paliva a zdroje surovin

[*] Jako zdroj energie
- Spalování pro získávání tepelné nebo eletrické energie:
plevy, obilná nebo řepková sláma, zbytky z chmele, štěpka, piliny, šťovík
-- Využití jako pohonné hmoty, především bionafta a biolíh:
řepka olejná, pšenice, kukuřice

[*] Jako zdroj surovin
- Výroba ekologicky nezávadných plastů:
škroby získané z pšenice, brambor, kukuřice
- Produkce ekologických olejů, mazacích i hydraulických:
řepka, slunečnice, sója
- Využití v textilním průmyslu:
rostlinná vlákna lnu

[*] Hlavní výhody
- suroviny jsou obnovitelné zdroje
- chrání se životní prostředí
- zemědělci získají odbyt
- nová pracovní místa

[*] Nevýhoda
- výroba energie a průmyslových produktů je zatím příliš drahá, vyžaduje daňové úlevy nebo dotace
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů