Pátek, 29. března 2024

Projekt Čistá Jizera bez účasti Semil

Projekt Čistá Jizera bez účasti Semil
Semily - Zapojit se do vodohospodářského projektu Čistá Jizera pod taktovkou Turnova? Ani náhodou, rozhodli semilští zastupitelé.
Semilští stáli před výběrem ze dvou možných projektů, které by mohly financovat povinné odkanalizování Pojizeří do roku 2010 podle evropských směrnic. Jednou z možností by bylo přistoupit ke skupinovému projektu Čistá Jizera, který organizuje Vodohospodářské sdružení Turnov.
\"Tento projekt je financován Fondem soudržnosti, který má předepsaný limit deset milionů eur na jednu zakázku. Abychom takového limitu mohli využít, je nutné vytvořit dobrovolný svazek obcí,\" přiblížil projekt semilský starosta František Mojžíš.
Avšak ani přítomnost ředitelky Vodohospodářského sdružení Turnov Marcely Čejkové, která odpovídala na otázky semilských zastupitelů, zastupitele nepřesvědčila, aby odsouhlasili vstup Semil do projektu Čistá Jizera.
První etapa výstavby kanalizační sítě o celkových nákladech zhruba 50 milionů korun bude provedena jako samostatná akce. V této etapě bude zbudována kanalizace v ulici Lhotecká a části města od sokolovny k nemocnici. Zároveň dojde k rekonstrukci čističky odpadních vod. Na financování celé akce se bude podílet evropský fond Infrastruktura, Ministerstvo životního prostředí ČR a město Semily.
\"Evropský fond Infrastruktura nám pokryje 75 procent celkových nákladů, deseti procenty přispěje ministerstvo a deseti procenty se bude podílet město ze svého rozpočtu. Na zbytek poskytne ministerstvo životního prostředí městu půjčku,\" řekl k problému financování této rozsáhlé akce, která musí být hotova do roku 2006, semilský místostarosta Vladimír Šimek.
Tento návrh byl schválen zastupitelstvem a město může podat žádost na ministerstvo životního prostředí, které je správcem financí evropského fondu Infrastruktura, o dotaci. Rozhodnutí bude znát koncem října, kdy bude znám i vítěz výběrového řízení na dodavatelskou firmu, která zhotoví první část kanalizační sítě v Semilech.
Zdroj:Turnovský a semilský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů