Čtvrtek, 28. března 2024

Přes půl miliardy mohou získat obce na čistší vodu

Přes půl miliardy mohou získat obce na čistší vodu
Loučovice/České Budějovice - Desítky milionů korun mohou získat Loučovičtí z Fondu soudržnosti Evropské unie na rekonstrukci čistíren odpadních vod ve Svatém Prokopu a v Loučovicích. Zastupitelé odsouhlasili vstup obce do projektu Řešení vybraných problémů vodohospodářské infrastruktury v povodí Horní Vltavy.
Akci má pod patronací Jihočeský vodárenský svaz (JVS). \"Celkově se akce účastní patnáct obcí Jihočeského kraje. Mezi nimi jsou i Český Krumlov, Kaplice a Loučovice. Celkové náklady všech akcí projektu dosahují osmi set milionů korun,\" sdělil ředitel JVS Antonín Princ.
Loučovické stojí žádost o dotace z Evropské unie přes sedmdesát tisíc korun. Získat by však mohli až osmdesát procent předpokládaných nákladů na rekonstrukci obou čistíren. Odhad nákladů na obě akce činí 27 milionů korun.
\"Projekt prošel krajským i celonárodním kolem. Byli jsme ministerstvem životního prostředí vyzváni, abychom vypracovali žádost, kterou předáme na podzim do Bruselu. Jak velký podíl krytí nákladů z fondu soudržnosti zíkáme, si netroufnu odhadnout. Může to být padesát procent, ale i pětasedmdesát,\" doplnil Antonín Princ.
Pokud vše půjde, jak má, mohly by obce začít s rekonstrukcemi a opravami čistíren odpadních vod a kanalizačních sítí na konci příštího roku. \"Proces přidělování peněz a následná výběrová řízení jsou zdlouhavá. Evropská unie má ale na druhou stranu příznivější podmínky pro čerpání dotací. Nemusejí být například proinvestovány do konce kalendářního roku,\" dodal Antoní Princ.
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů