Pátek, 29. března 2024

Meziříčské chemičky chtějí dát občanům nahlédnout pod pokličku

Meziříčské chemičky chtějí dát občanům nahlédnout pod pokličku
VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Před meziříčské radní předstoupili minulý týden na vlastní žádost zástupci firem DEZA a CS Cabot, aby je seznámili se svým programem odpovědného podnikání v chemii. O plánech v oblasti zlepšování životního prostředí ve Valašském Meziříčí a v jeho okolí hodlají informovat také veřejnost.

Představitelé obou chemiček seznámili meziříčské radní s opatřeními, která provádějí a hodlají do budoucna provést ve vztahu k životnímu prostředí. \" Ta mají zlepšit jednak ovzduší, ale také zajistit ochranu vod. Těchto opatření je celá řada, nejnáročnější je investice za zhruba sto čtyřicet milionů korun,\" přiblížila jednání místostarostka Dagmar Lacinová. Mezi náročnými kritérii, kterým chtějí znovu vyhovět obě chemické továrny, je mimo jiné otevřenost firmy vůči samosprávě a veřejné správě. \" Patřičná komise ministerstva životního prostředí poté uděluje na dva roky certifikát. Deza jej obdržela už v roce 1998, Cabot zhruba o rok později,\" řekl Mikušek.
Uvedenou investici za zhruba 140 milionů korun měla Deza připravenu k realizaci již v loňském roce, ani letos však k ní nedojde. \" Při projednávání s inspektorátem životního prostředí došlo k nějakým nesrovnalostem, které se nyní řeší. Celá investice se tak znovu odsouvá,\" uvedl Mikušek. Pokud ale bude vše probíhat podle představ vedení Dezy, mohla by být tato investiční akce po vydání stavebního povolení zahájena už v příštím roce. \" Zlepšit by se poté měla především pachová situace ve městě a jeho okolí. K úniku pachových segmentů dochází zejména při stáčení benzolu a fenolu. Dojde však i k dalším technologickým úpravám, kterými se zejména Deza snaží neustále reagovat již v předstihu na očekávané požadavky legislativy,\" konstatoval místostarosta.
Městská rada projednala se zástupci obou podniků také otázky související s deklarovanou otevřeností firmy, tedy podáváním informací o imisích. \" Vloni prováděla Deza měření na místě největšího znečištění na Vysoké. V letošním roce bude provádět celoroční kontinuální měření na celém území města Valašské Meziříčí,\" uvedla Dagmar Lacinová s tím, že tato měření budou třetinou hrazena Cabotem, Dezou a městem. \" Sledovány budou zejména oxidy dusíku, síry a polétavý prach,\" dodala místostarostka. Informace budou průběžně poskytovány městskému úřadu a veřejnost by měla být o momentálních hodnotách stavu ovzduší informována tak, jako tomu bylo v minulosti, tedy prostřednictvím veřejně přístupného monitoru. Kde bude umístěn, dosud rozhodnuto není. \" Konečně se ale něco v tomto směru mění. Už bylo načase,\" pochvaluje si důchodkyně Jiřina Hartmanová.
Radní jednali s představiteli chemiček také o možnosti veřejné prohlídky závodů, a to včetně provozů, které jsou karcinogenní. Do obou podniků se mají vydat také zástupci města. \" Poté by měla následovat tisková konference, případně kulatý stůl, při němž by měla veřejnost možnost dozvědět se, co v obou podnicích probíhá a jaké mají záměry do budoucna,\" uzavřel Bohdan Mikušek.

JAN PATKOŠ
Zdroj:Valašský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů