Čtvrtek, 18. dubna 2024

Údržba potoka škodí rybám, tvrdí rybáři

Údržba potoka škodí rybám, tvrdí rybáři
Český Krumlov - Rybáře Místní organizace Českého rybářského svazu (MO ČRS) Český Krumlov trápí práce Povodí Vltavy v korytě Chvalšinského potoka od Českého Krumlova proti proudu. \"Povodně ryby přežily. První nájezd techniky už zvládly hůře, ovšem to, co teď vytváří v potoce bagr, je pro ryby hrůza,\" je rozezlen místopředseda MO ČRS Jaroslav Vaněček.
Česko krumlovští rybáři se proto nyní snaží zjistit přesné hranice Chráněné krajinné oblasti Blanský les, aby se ujistili, že se bagry drží alespoň mimo tuto oblast. \"Správa CHKO je do chráněné oblasti nepustí,\" tvrdí Jaroslav Vaněček. \"Ve Chvalšinském potoce máme nasazeného pstruha obecného a duhového, lipana, sivena i střevli potoční a vranku obecnou, které jsou na červeném seznamu,\" vyjmenoval Jaroslav Vaněček.
Radovan Honza z Povodí Vltavy však protesty rybářů odmítá. \"Chápu rybáře, ale rozhodně jim nechceme škodit. Jedná se pouze o běžnou údržbu v městské části až po Dobrkovice. Potok udržovat musíme, kdybychom jej deset let nechali bez údržby, pak bude rozsah prací mnohonásobně větší,\" argumentuje Radovan Honza.
\"Povodí Vltavy nám běžné údržby na potoce nahlásilo,\" informovala Lenka Mášová z odboru životního prostředí a zemědělství Městského úřadu v Českém Krumlově. \"V tomto případě není třeba žádného dalšího povolení, muselo by se jednat o větší zásah,\" vysvětlila Lenka Mášová.
V současné době se podle Radovana Honzy jedná jen o ojedinělé lokální zákroky. \"Je možné, že kvůli naléhavějším pracím údržbu potoka dočasně přerušíme,\" dodal.
\"Snažíme se alespoň domluvit s bagristou, aby s pracemi nepokračovali k náhonu u Petráškova mlýnu, odkud pouštíme do potoka vodu. Pokud by se technika přesunula až tam, obávám se, že by to byla pro ryby tragédie,\" uzavřel Jaroslav Vaněček.

JAN LAŠTOVIČKA
Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů