Pátek, 26. dubna 2024

Letní FLORA OLOMOUC nabídla květiny, bonsaje i masožravky

Přesto, že  letní Floře  počasí letos příliš nepřálo – první dny viditelně ovlivnilo návštěvnost extrémní horko a prudký liják  - branami výstavy prošlo na 35 tisíc návštěvníků,  stejně jako loni.
Letní FLORA OLOMOUC nabídla květiny, bonsaje i masožravky

Bonsaje, květinami nazdobené volkswageny, nesmrtelné „brouky“, nová expozice masožravých rostlin ve sbírkových sklenících a veřejnosti vůbec poprvé zpřístupněna botanická zahrada olomoucké univerzity, to všechno patřilo k lákadlům letošní letní mezinárodní zahradnické výstavy FLORA OLOMOUC 2004, která proběhla na olomouckém výstavišti Flora ve dnech 19. – 22. srpna.

Přesto, že  letní Floře  počasí letos příliš nepřálo – první dny viditelně ovlivnilo návštěvnost extrémní horko a prudký liják  - branami výstavy prošlo na 35 tisíc návštěvníků,  stejně jako loni.   Mezi zájemci o prohlídky květinových expozic opět nechyběli ani návštěvníci ze Slovenska a Polska. Největší vzdálenost musela překonat Eva Fillová  z australského Sydney. Nadšením z výstavy se netajila: „Vstupenku si uchovám jako vzpomínku na Olomouc na všechnu tu krásu,“ svěřila se.

„Poprvé jsme přijeli na jarní Floru a tak jsem byli zvědavi, jak vypadá letní etapa. Rozhodně nejsme zklamaní a  do Olomouce opět vrátíme. Možná už na podzimní výstavu,“ potvrdili letošní, téměř jednoznačné nadšení návštěvníků z expozic letní zahradnické výstavy také manželé Ondrejechovi ze slovenského  Nového Mesta nad Váhom.

A co letní etapa největšího a nejstaršího květinového svátku v ČR – první výstava se v areálu nynějšího olomouckého výstaviště konala už v roce 1958 – svým návštěvníkům nabídla? Letos opět patřila  zejména milovníkům růží, gladiol, lilií, jiřinek, okrasných dřevin a trvalek Ústřední expozice, která kombinací květin, vodních ploch a uměleckých děl připomínala renesanční zahradu, nesla název „Hefaistos v květech“ na počest antického boha ohně a patrona  kovářů Hefaista. Zajímavý protipól květinové kráse expozic Českého zahrádkářského svazu a Svazu školkařů  v ní totiž tvořily  kované artefakty ze sbírek hradu Helfštýn, dějiště každoročního mezinárodního sympozia uměleckých kovářů. Lahůdkou v podobě prohlídky typických zástupců jihoafrické flory – sukulentů rodu Lithops, tzv. živých kamenů  a květin prothey královské, národního symbolu Jižní Afriky, byla expozice Jihoafrického velvyslanectví v Praze.

K unikátům letošní letní Flory patřila vůbec první profesionální výstava bonsají v ČR. Pěstitelé z České bonsajové asociace v ní představili desítky exponátů z Asie i Evropy, jehličnanů i listnáčů – od nejmenších až po velké solitéry, kterým dominoval nejstarší a nejvzácnější  200 let starý tis z Japonska. 

Tradiční floristická soutěž přilákala do expozice vyhrazené Svazu květinářů a floristů i milovníky automobilů – veteránů: květinoví aranžéři letos soutěžili ve zdobení populárních volkswagenů „Brouků“. Vítězství si z Olomouce odvedl brněnský aranžér Petr Matuška.

Ve sbírkových sklenících výstaviště, které jsou návštěvníkům zahradnických výstav tradičně otevřeny zdarma, mohli návštěvníci obdivovat i zbrusu novou expozici masožravých rostlin z genofondu Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.  Vůbec poprvé byla během výstavy zpřístupněna veřejnosti i botanická zahrada univerzity. Na zájemce zde  čekala ojedinělá expozice tzv. rizikových rostlin – bolševníku, křídlatky, konopí, ricinu, ambrozie a dalších agresivních,  či jedovatých druhů.  Díky navázané spolupráci mezi výstavištěm a univerzitou se botanická zahrada univerzity se otevře i návštěvníkům  podzimní výstavy ovoce a zeleniny Hortikomplex, která se bude konat 14. až 17. října.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů