Středa, 24. dubna 2024

Průmysl a životní prostředí

V současné době je jedním ze základních úkolů zadávaných s vývojem nového stroje i jeho vliv na životní prostředí.
Průmysl a životní prostředí
Hygienické předpisy pro provoz obráběcích strojů definují parametry, které musí stroj splňovat, aby neohrozil bezpečnost a zdraví obsluhy. Mimo rámec stávajících platných předpisů však existují i v oblasti strojírenské výroby snahy omezit její negativní vliv na životní prostředí.

Mezi hlavní cíle průmyslových výrobců v oblasti ekologických iniciativ patří šetření a efektivní užívání energií, používání recyklovatelných materiálů a omezování použití materiálů zatěžujících životní prostředí. Tyto požadavky stojí zdánlivě v přímém protikladu proti požadavku uživatelů na nejvyšší výkon obrábění, vysokou spolehlivost a vysokou přesnost.

Ekologie pro zákazníky i sebe

Společnost Yamazaki Mazak patří k dlouhodobým průkopníkům ochrany životního prostředí, a to jak u uživatelů svých obráběcích strojů s výrazně proochranářskými vlastnostmi a parametry, ale i ve vlastní výrobě obráběcích strojů.Všechny nové typy strojů Mazak splňují kromě normami a hygienickými předpisy předepsanými parametry ještě vlastní interní předpis stanovující hodnoty úspor energií, množství ztrátových mazacích prostředků a limity nerecyklovatelných materiálů.

Úspěšně si v tomto ohledu vedou nové řady soustruhů a center Mazak NEXUS. Zatímco výkonnost strojů se zvyšuje, výkon všech pomocných činností, jako jsou osvětlení, vynášení třísek z pracovního prostoru, hydraulický agregát, se snížil v porovnání s předchozím typem Mazak SQT o 43 % a nepřesahuje nyní 1,2 kW na stroj celkem.

Ztrátové mazání olejem je u nových strojů nahrazeno mazáním vazelínou se spotřebou na úrovni pouhého 1 % původního množství oleje, který navíc rychle znehodnocoval chladicí kapalinu.

Obdobným interním parametrem firmy, zajišťujícím ochranu životního prostředí je stanovení maximálně přípustného podílu nerecyklovatelných materiálů v konstrukci nového stroje. Jako příklad je uváděná náhrada gumových hadic pevnými rozvody kovovými trubkami. Tímto a dalšími náhradami se snížila celková váha gumových prvků na horizontálním centru na pouhých 12 kg z původních 56 kg.

Konstruuje se i firma

Dalším významným přínosem společnosti Yamazaki Mazak životnímu prostředí, zatím pouze v Japonsku, je kompletní přestavba výrobního závodu v Oguchi. Přestavba byla iniciována snahou dosažení nejnižších možných energetických vstupů na udržení konstantní teploty velkých výrobních a montážních hal. Celá stavba je obložena další uretanovou izolační vrstvou a kromě několika kanceláří nemá prakticky vůbec žádná okna. Ve vnitřních prostorách konečných montáží je použit systém řízeného proudění klimatizovaných vrstev. Tento systém zajišťuje udržování teploty na ploše 12 000 m2 v úzké toleranci podle ISO 554 při minimálních energetických nárocích klimatizačních jednotek. Součástí propracovaného systému energetické úspornosti jsou i speciální silnovrstvé izolační nátěrové hmoty na bázi keramických prachových elementů udržujících konstantní teplotu povrchů stěn. Instalace nového nízkoenergetického systému klimatizování výrobních a montážních prostor přispěla společnosti Yamazaki Mazak k c! ertifikaci podle ISO 14001 a udělení atestu Podnik s vysokou efektivností využití energie udělované mezinárodní organizací NEDO (New Energy and Industrial Technology Development Organization).
Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů