Sobota, 27. dubna 2024

Krkonoše získaly certifikát

Krkonoše získaly certifikát
Ve španělském letovisku Roses převzali zástupci Správy Krkonošského národního parku certifikát nadace Europarc Federation. Nejvyšší české hory jsou druhým územím v Evropě, které bylo takto vyznamenáno.

Vrchlabí - Propagace přeshraniční spolupráce chráněných území je důležitou součástí práce sdružení Europarc Federation.
Certifikace, kterou získal Krkonošský národní park a včera v polském Sobieszowe též Karkonski Park Narodowy, má označit vzorovou přeshraniční spolupráci mezi chráněnými územími v Evropě.
"Na české i polské straně Krkonoš působili na jaře komisaři sdružení Europarc Federation. Analyzovali úroveň spolupráce obou parků. Zaměřili se přitom na devět bodů," přiblížil okamžiky, které ocenění předcházely, mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.
Komisaři například zkoumali, jaká je společná vize přeshraniční oblasti, jak si jednotliví pracovníci vyměňují zkušenosti a informace. Pozornost zaměřili i na konkrétní výsledky v ochraně přírody, ekologické výchově, udržitelném rozvoji cestovního ruchu nebo ve výzkumu a monitoringu.
Europarc Federation spojuje národní, regionální a přírodní parky a biosférické reservace ve 38 zemích Evropy se společným cílem chránit jedinečnou rozmanitost divoké přírody, nalezišť vzácných druhů a krajiny. Nadace byla založena v roce 1973 jako nezávislá nevládní organizace. Dnes má 340 členů v 38 evropských zemích a zahrnuje 400 chráněných území. Spolupráce přeshraničních chráněných území je jedním z jejích důležitých projektů.
Na loňské mezinárodní konferenci v Durbanu, JAR, byl přijat systém certifikace přeshraničních oblastí s cílem podpořit chráněná území v jejich kvalitní spolupráci.
"Díky certifikaci vzroste mezinárodní prestiž území a stane se tak motivací pro další práci. Zároveň se zviditelněním celého území stoupá pozitivní image ochrany přírody obecně," konstatoval mluvčí Drahný. Prvními, kdo získaly certifikát, byly rakouskomaďarské národní parky Neusiedler See Seewinkel a Fertö Hansag Nemzeti.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů