Čtvrtek, 25. dubna 2024

Šetřit na přírodě se nevyplatí

Šetřit na přírodě se nevyplatí
Český svaz ochránců přírody nesouhlasí s návrhem rozpočtu, který schválila vláda, pro resort životního prostředí. Drasticky totiž omezuje rozpočet tohoto ministerstva. To by mělo dostat o půl miliardy korun méně než v tomto roce. A to přesto, že parlament nedávno schválil tzv. euronovelu zákona na ochranu přírody, a souhlasil tak s tím, že pro její zavedení do praxe se má rozpočet ministerstva životního prostředí ( MŽP) naopak navýšit o 759 milionů Kč. Z toho více jak půl miliardy bylo určeno na újmy, které ochrana přírody způsobí vlastníkům. Ministerstvu bude pro naplnění svého poslání v příštím roce chybět jeden a čtvrt miliardy korun.
MŽP stojí před neřešitelným problémem. Znamená to, že se nepostará o nová chráněná území evropského systému NATURA 2000? To ale přijdou tvrdé sankce ze strany EU! Zlikviduje MŽP svůj program Revitalizace říčních systémů, jak mu doporučuje ministerstvo financí? MŽP by takto sice ušetřilo půl miliardy, ale jedině účinná realizace tohoto programu může zabránit či zmírnit důsledky příštích povodní. Už tak vláda do tohoto svého desetiletého programu vložila prostřednictvím MŽP namísto schválených 210 miliard pouhé necelé tři miliardy Kč.
Zatímco politici počítají, zda je víc voličů z řad policistů či učitelů, aby jim podle toho přidali na výplatách, uniká jim, že svými, podle našeho názoru neuváženými kroky, mohou výrazně negativně ovlivnit životy nás všech.

Petr Stýblo, Český svaz ochránců přírody
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů