Pátek, 19. dubna 2024

Čistírny vod postavíme včas, tvrdí ministr Ambrozek

Čistírny vod postavíme včas, tvrdí ministr Ambrozek
Ještě zhruba 570 obcí nemá čistírnu odpadních vod a pokud ji nepostaví do roku 2010, hrozí zemi od Evropské unie citelná pokuta. Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) je však přesvědčen, že čistírny budou včas.
"Výrazné zpoždění nebude," věří Ambrozek. Podle aktuálních odhadů je na stavbu čistíren potřeba okolo šedesáti miliard korun. Podle Ambrozka už teď jde na stavbu čistíren asi deset miliard korun ročně. Přibližně polovinu poskytují evropské fondy, o zbylé miliardy se dělí Státní fond životního prostředí a radnice.
Ambrozek minulý týden podepsal rozhodnutí o přidělení více než dvou miliard korun z evropského programu Infrastruktura. Nejvíce peněz přitom půjde právě na stavbu a rekonstrukci čistíren odpadních vod. Česko by v letech 2004 až 2006 mohla získat na životní prostředí z tohoto programu, který je určen pro projekty do deseti miliónů eur, až 4,5 miliardy korun. Z Fondu soudržnosti, který je určen na dražší akce, přislíbila Evropská komise Česku v letech 2004 až 2006 asi 15 miliard korun.
Problémy s čistírnou odpadních vod ale má Praha, která už na jaře oznámila, že do roku 2010 nestihne svou čistírnu zmodernizovat. "Studie, které jsme si nechali zpracovat, říkají, že to je nereálné," řekl radní Miloš Gregar (ODS). Čistírna by podle něj mohla začít sloužit nejdříve v roce 2012.
Praha teď neuspěla u Ministerstva životního prostředí s žádostí, aby z evropských fondů dostala šest miliard korun, přičemž čistírna by měla stát asi dvojnásobek.
"Byl to nereálný požadavek," řekl náměstek ministra životního prostředí Tomáš Novotný. Hlavní město proto musí svou žádost přepracovat.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů