Úterý, 23. dubna 2024

Česko nabízí Slovákům pomoc v Tatrách

Česko nabízí Slovákům pomoc v Tatrách
Česko je připraveno vyslat během několika hodin na Slovensko 50 hasičů, řekl včera mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.
"Jsme schopni nabídnout 50 hasičů-specialistů po dobu jednoho měsíce," uvedl Kolář. "Měli by to být lidé, kteří by na Slovensko odjeli se základní technikou - pilami a základní vyprošťovacími prostředky." Český velvyslanec v Bratislavě Vladimír Galuška už nabídku předal slovenským kolegům.
Ministr zahraničí Cyril Svoboda včera upřesnil, že v tuto chvíli se Češi zaměří hlavně na odstraňování škod. "Později to možná bude i jiná práce, ale teď je potřeba poslat ty, kteří to zvládnou, aby vzali dobrou výbavu, pily, krumpáče a pomohli na místě samém," řekl ministr.
Podle ekologů mají Češi obrovský zájem pomoci. Za 24 hodin od chvíle, kdy ekologická nadace Partnerství v pondělí vyhlásila sbírku na výsadbu stromů ve slovenských velehorách, věnovali Češi milión korun. "Za tuto částku lze vysázet 10 tisíc nových stromů. To jsme ani ve snu nečekali," uvedl ředitel brněnské nadace Partnerství Miroslav Kundrata.
Nadace v pondělí s dalšími organizacemi, mezi nimiž je i správa Tatranského národního parku, založila Nadační fond Tatry. Jeho úkolem bude podpora obnovy lesů ve slovenských velehorách. Nadace Partnerství se stala za Česko partnerem fondu.
"Získáním peněz pro nás práce nekončí. Veřejnost chceme brzy informovat o tom, kde přesně bude za vybrané peníze tatranský les obnoven," uvedl ředitel Kundrata. Upřesnil, že Partnerství spolupracuje se svojí slovenskou nadací Ekopolis v Banské Bystrici.
Do sbírky se do včerejšího dne zapojilo již 36 tisíc osob. Lidé mohou přispět na Tatry i odesláním dárcovské textové zprávy v podobě DMS TATRY z mobilního telefonu na číslo 877 77. Za zprávu odesílatel zaplatí kolem 35 korun, z toho 27 korun dostanou Tatry.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů