Pátek, 26. dubna 2024

Některé rostliny z okolí našich silnic zmizí

Některé rostliny z okolí našich silnic zmizí
Jizerské hory - Přestože správci silnic používají šetrnější technologie na solení silnic, lze podle ekologů předpokládat, že kvůli solení některé rostliny z okolí takto ošetřovaných komunikací v Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory úplně zmizí. "Zatím jsme žádný havarijní stav nezaznamenali, ale solení je samozřejmě zátěž, protože přírodu dlouhodobě ovlivňuje," vysvětlil Kamil Farský ze Správy chráněné krajinné oblasti Jizerské hory.
Pro solení silnic v chráněné oblasti musejí silničáři, a v některých případech obce, žádat o výjimku, kterou od května letošního roku uděluje vláda. V současné době jsou výjimky povoleny pro silnice první třídy směrem na Harrachov a některé lokální komunikace. "Průlomem bylo udělení výjimky pro silnici z Jablonce na Bedřichov," řekl Farský. Jedná se totiž o silnici třetí třídy, kterou využívá jablonecká Městská hromadná doprava. Výjimka byla nakonec povolena, ale správa silnic musí pravidelně monitorovat dopad solení na okolní prostředí.
Jablonecké ČSAD se tak výrazně ulevilo. Před povolením solení totiž při velké sněhové nadílce přestupovali cestující v Janově do autobusu opatřeného řetězy, aby se vůbec do Bedřichova dostali. "I přesto byla řada potíží, zejména pokud linka uvízla za turistou, který jel nahoru i na letních gumách," pochvaluje si současný stav Luboš Vejnar, vedoucí hospodářského střediska ČSAD. Farský k solení v našem regionu doplnil, že v posledních třech letech nikomu žádnou pokutu kvůli solení nedali.
Šetrnější technologie je jedním z důvodů, proč silničáři přírodu zatěžují oproti minulosti méně. "Sami se také snaží solit co nejméně, protože je to pro ně ekonomicky méně náročné," doplnil další z důvodů Farský.
Zdroj:Deník Jablonecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů