Čtvrtek, 28. března 2024

Ministerstvo: Na Labi postačí pouze jeden jez

Ministerstvo: Na Labi postačí pouze jeden jez
Ministerstvo dopravy chce ve sporu o stavbu jezů na dolním Labi navrhnout kompromis: místo dvou zdymadel vybudovat pouze jedno.
Náměstek ministra dopravy Vojtěch Kocourek včera uvedl, že i jedno vodní dílo by postačilo k tomu, aby se zlepšily plavební podmínky mezi Ústím nad Labem a hranicí s Německem tak, aby tudy mohly po většinu roku plout nákladní lodě. Za hranicemi je přitom podle Kocourka výška hladiny dostačující.
Dosavadní snahu o stavbu jezů za více než šest miliard korun odmítalo Ministerstvo životního prostředí, protože zdymadla by nenávratně poškodila unikátní přírodu nedaleko Děčína a ohrozila by takřka třicet kriticky ohrožených druhů rostlin a živočichů. "O novém návrhu jsme samozřejmě ochotni jednat. Podstatné pro nás ale bude, aby vodní dílo nijak nepoškodilo vzácnou přírodu labského kaňonu," řekla mluvčí ministerstva Karolína Šůlová. Ministerstvo dopravy nyní na novém návrhu pracuje, definitivní verze by měla být dokončena za několik týdnů.
Ministerstva dopravy a životního prostředí se o jezy na Labi přou už více než deset let. V posledních měsících spor získal evropský rozměr. Pokud by se v chráněné oblasti na Děčínsku, která má být zahrnuta do evropské soustavy chráněných území Natura 2000, postavily jezy, vystavila by se republika podle Parlamentního institutu žalobě u Evropského soudního dvora. Pak by nejspíš následovala vysoká pokuta.
Saský ministr hospodářství Thomas Jurk při včerejší návštěvě Prahy poznamenal, že lidé v Sasku jsou po zkušenostech z katastrofálních záplav v roce 2002 na jakékoli stavby na Labi velmi citliví. Obávají se totiž, že by kvůli jezům mohla případná další povodeň napáchat ještě větší škody.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů