Pátek, 26. dubna 2024

Nadace na záchranu a obnovu Jizerek rozdělí půl miliónu

Nadace na záchranu a obnovu Jizerek rozdělí půl miliónu
Podpoří harmonii horské krajiny a vztahu lidí k ní

V letošním základním kole podpoří liberecká Nadace na záchranu a obnovu Jizerských hor téměř půl miliónu korun.
Penězi chce podpořit především projekty, které souvisí se záchranou a obnovou lesních ekosystémů Jizerských hor, ekologickou výchovu a výzkumné projekty.
Právu to sdělil zástupce ředitelky Nadace na záchranu a obnovu Jizerských hor Ondřej Petrovský. "Celkem rozdělíme organizacím zabývajícím se aktivitami souvisejícími se záchranou Jizerských hor částku 470 tisíc korun," upřesnil Petrovský.
Dodal, že letos chce nadace realizovat princip průběžných grantů. "To znamená, že žádosti budou shromažďovány během celého roku a budou průběžně vyhodnocovány správní radou nadace," konstatoval Petrovský. Podrobné informace i formulář k žádostem jsou ke stažení na internetových stránkách jizerky.ecn.cz v sekci grantové programy, nebo osobně v kanceláři nadace v ulici U Jezu 10.
Nadace byla založena v květnu 1993 v Liberci. Jejím posláním je obnova harmonické krajiny Jizerských hor a harmonického vztahu lidí k ní.
Nadace se soustředí na podporu projektů k záchraně a využití původních populací lesních dřevin a k obnově přírodě blízkých druhově a prostorově rozmanitých lesů, podporu výzkumu imisně poškozených horských ekosystémů a ekologickou výchovu.
Nadace poskytuje granty převážně neziskovým a výzkumným organizacím a školám každoročně ve výši asi jednoho miliónu korun.
"To z nás činí jednu z největších grantových institucí v regionu a druhou největší ekologicky zaměřenou nadaci v republice. Solidní nadační jmění ve výši 42 miliónů korun dává předpoklad k dlouhodobé podpoře kvalitních projektů," upřesnil Petrovský.
Nadace velmi úzce spolupracuje se Správou Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory, Lesy České republiky i obcemi. "Tato zkušenost a zázemí nám umožňují nasměrovat peníze tam, kde jsou nejvíce zapotřebí," dodal zástupce ředitelky.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů