Pátek, 26. dubna 2024

Expozici živočichů a rostlin obohatily nové přírůstky

Expozici živočichů a rostlin obohatily nové přírůstky

Prachov - Tento měsíc bude zahájena sezona, jednou z prvních akcí bude vernisáž výstavy fotografií přírodovědce Jiřího Zahradníka Svět malých aneb šestinožci mezi námi. Následovat budou nejen programy pro školy - přednášky o přírodě Prachovských skal, ale také exkurze a soutěže pro děti.
V červnu je plánováno otevření naučné stezky Bitva u Jičína 29. 6. 1866. Právě jedno z jejích zastavení je Prachov, budou zde instalovány výstavní panely k prusko-rakouské válce. Během prázdninových měsíců se uskuteční Letní festival přírody v ráji 2005, v rámci kterého se zájemci mohou průběžně účastnit soutěží, přednášek a besed o přírodě včetně nočního pozorování živočichů. "V blízkém okolí plánujeme exkurze, například za obojživelníky do Markvartic, do přírody Prachovských skal, Přivýšiny a Rumcajsovy jeskyně," informuje Marcela Šanderová.
Rozšíření expozic
Rozvoj Muzea přírody Český ráj byl umožněn díky podpoře Královéhradeckého kraje, stálá expozice byla doplněna o výstavní vitríny a rozšířena o další místnost. V zahradě muzea byl vybudován potok se dvěma tůňkami, bylo zde zaznamenáno rozmnožování čolků obecných a čolků horských. V rámci projektu Sdružení Český ráj se muzeum stalo jedním z výletních míst pro sbírání razítek v akci Za pověstmi Českého ráje a bylo začleněno do programu Zelená karta, který je projektem Českého svazu ochránců přírody.
Minibotanická zahrada byla obohacena o další druhy rostlin. Některé vodní a bahenní druhy daroval Petr Kodym, semena koukolu a některých plodin věnovala společnost Gengel, dále byly vysety nebo vysazeny další druhy léčivých bylin. Sbírky byly doplněny také některými nerosty a horninami.
Sbírka map kompletní
Ojedinělá sbírka map Prachovských skal byla za poslední dva roky doplněna příležitostnými výměnami starších map s návštěvníky skal. Nyní čítá sbírka téměř všechna realizovaná vydání.
Stanoviště pro živočichy jsou průběžně upravována. Byla například vybudována nová nádrž pro vodní želvy, a pro volně žijící obojživelníky dvě malé nádrže, které jsou součástí "kaskády" v potoce. Prostor byl rozšířen ještě o nádrž pro ryby a výběh pro suchozemské želvy. Jen v loňském roce zavítaly do muzea více než dvě tisícovky návštěvníků, zájem byl i o jednotlivé akce, například pětidenní vánoční výstavu betlémů zhlédly přes dvě stovky osob. Je reálné, že zároveň s rozšiřováním expozic muzea se počet návštěvníků během letošního roku ještě zvýší.

Zdroj: Noviny Jičínska

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů