Středa, 17. dubna 2024

Němci křičí: České odpadky nechceme!

Němci křičí: České odpadky nechceme!

"Tak to ne! Na Sasko se řítí záplava odpadků z Česka," rozčilují se Němci kvůli špíně v Labi. Splašky a záplava odpadků pluje ve většině českých řek, voda ale takovou "nadílku" žene i za hranice.

FotoPracovníci povodí Labe i Vltavy se brání, že řeky čistí pravidelně. Na vině je hlavně stoupající hladina toků, proud špínu bere ze břehů. Lidé toho navíc využívají, a ve vodě tak končí třeba i lednice!

Kormidelník Thomas Drexler (42) řídí v Drážďanech svoji loď špinavě hnědou řekou. "Každou chvíli se srážíme s odpadem, který sem plave z Česka. Ve vodě jsou i olejové skvrny," stěžuje si. Jako důkaz vytahuje z vody starou ledničku.

Pneumatiky, dřevo ze starého nábytku, bojlery, obrovské množství plastikových lahví, to vše plave po Labi. "Nejde jenom o špínu na pohled. Taková voda může způsobit zdravotní problémy. Zvířata otrávit, i zabít. Lidem zase hrozí, že se dostane do studní a znehodnotí pitnou vodu," varuje hygienička Petra Malá.

Labe je také vydatně zásobované Vltavou. Stačí se v metropoli podívat na situaci s odpadky a nepořádkem blízko nábřeží. Na Vltavě se drží celé bloky odpadků. "Samozřejmě, že na řece a okolí průběžně provádíme čištění," říká mluvčí Povodí Vltavy Zuzana Hanzálková. Takové akce navíc spolykají velké sumy peněz.

Při velké vodě nebo záplavách ale proud bere vše, co utrhne na březích. Taková situace se proto hodí lidem, kteří se chtějí zbavit všeho nepotřebného.

"Odvoz odpadků je u nás příliš drahý," tvrdil nedaleko Děčína řidič, který z malého náklaďáku házel pytle s odpadky přímo do vody. O kus dál se rýsují v hlíně stopy, jak tu někdo vlekl do vody ledničku.

Zdroj: Blesk

Zdroj:Českobudějovický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů