Pátek, 19. dubna 2024

Musí zaplatit téměř milion

Musí zaplatit téměř milion

Loňská nešťastná kauza s pokácením chráněného dubu v krnovské nemocnici se místním radním vrátila podobně jako bumerang. Město bude muset jako náhradu za asanaci stromu zafinancovat ozelenění místních ploch za několika set tisícovou sumu. Tak je to stanoveno zákonem.
Není se proto co divit některým místním zastupitelům, kteří se stavěli proti pokácení a poukazovali na nepořádky spojené s devastací zeleně v krnovské nemocnici, že jim takový výdaj není po chuti. Někteří jejich kolegové z užšího vedení krnovské samosprávy totiž svým laxním přístupem k celé vážné záležitosti nahráli dosud neznámým gaunerům, kteří strom nechali vícekrát poškodit a zaměstnancům odboru životního prostředí, jež asanaci oficiálně nepovolili, pak nezbylo nic jiného, než vydat nařízení k jeho odstranění. Přitom se ale dalo udělat pro záchranu cenného dubu daleko více. Především bylo třeba se odhodlaně postavit k jeho záchraně a volat k odpovědnosti osoby, které dopustily, že projekty byly nesprávně zpracovány. Město mohlo vyvolat veřejnou akci, při které by u stromu nehlídkovali jen policisté, ale i různí aktivisté z ekologických hnutí nebo další ochotní občané.
Na krnovské radnici si tak budou muset hrábnout hlouběji do kapsy. Když ne letos, tak určitě v dalších letech. Možná, že městu přispějí na obnovu zeleně i jiné subjekty. S finanční pomocí od nemocnice ale radní nemohou počítat, protože tu dnes vede Bedřich Marek, zastupitel, který se sám snažil o to, aby dub zůstal zachován a mafiánské praktiky, jež někteří jeho kolegové poslanci schvalovali, veřejně odsoudil.

Zdroj: Bruntálský a Krnovský Deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů