Pátek, 26. dubna 2024

Natura chce pomoci zastavit vymírání druhů

Natura chce pomoci zastavit vymírání druhů
Kozorožec pyrenejský kdysi obýval rozsáhlé území Pyrenejského poloostrova. Intenzívní lov, rozšiřování chovu domácích zvířat a další lidské aktivity však vedly k tomu, že je toto zvíře vyhubeno.
Stejný osud teď podle Evropské agentury pro životní prostředí hrozí například i čtyřiceti pěti procentům druhů motýlů a třiceti osmi procentům druhů ptáků.
Evropská unie tomu chce zabránit a stanovila si ambiciózní cíl: do roku 2010 zastavit vymírání dalších rostlinných a živočišných druhů. K tomu má pomoci vznik evropské soustavy chráněných oblastí Natura 2000.
Rok po rozšíření Evropské unie už má Evropská komise na stole návrhy všech nových členů na to, jak rozsáhlá by ochrana přírody podle nových evropských pravidel měla v jejich zemi být.

Vyhovují čtyři země
Dosavadní zkušenosti se zaváděním soustavy Natura ve starých evropských zemích ovšem ukazují spíše na to, že představa Bruselu zastavit do pěti let vymírání druhů je příliš ambiciózní.
Z původní evropské patnáctky například vyhovují evropským kritériím o počtu a rozloze významných ptačích oblastí, které jsou součástí soustavy Natura, zatím jen čtyři státy - Belgie, Dánsko, Lucembursko a Nizozemsko. Ostatních jedenáct zemí zatím tato kritéria nesplňuje, a tudíž je ochrana ptactva na jejich území nedostatečná.
Aktuální údaje o tom, jak jsou na tom nové členské státy, zatím nejsou k dispozici. Do problémů s Evropskou komisí a možná i s Evropským soudním dvorem se ovšem s největší pravděpodobností dostane Česko. V seznamu ptačích oblastí, který zaslala do Bruselu česká vláda, totiž chybí oblast Dolní Lutyně na Ostravsku, kde mimo jiné žije vzácný dravec moták pochop.
Jenže kabinet dal před ochranou přírody přednost nové průmyslové zóně, kde by v budoucnu měly najít práci tisíce lidí. Česká společnost ornitologická a sdružení Arnika okamžitě podaly stížnost na českou vládu u Evropské komise.
Z výkladu evropských směrnic ovšem vyplývá, že ptačí oblasti se musí vyhlašovat výhradně na základě odborných ornitologických kritérií. "Ptačí oblast nesmí být zamítnuta z politických a ekonomických důvodů," upozornil Vlastimil Karlík z Arniky.
To už poznalo například Španělsko, které podle Evropského soudního dvoru porušilo evropskou směrnici tím, že na území vhodném pro vyhlášení ptačí oblasti nechalo postavit silnici. Spor s Evropskou komisí ohledně soustavy Natura prohrálo i Německo, Rakousko či Nizozemsko.

Tisíce soudních sporů
Snadné to Evropská komise při prosazování ochrany živočišných a rostlinných druhů nemá ani při vyhlašování dalších oblastí, které se mají stát součástí soustavy Natura. Například Německo muselo na příkaz Bruselu svůj seznam doplňovat pětkrát.
Když zveřejnily svůj první návrh na "naturová" území finské úřady, musely tamní soudy řešit na osm tisíc žalob soukromých majitelů těchto pozemků. Evropská komise teď po Finsku požaduje, aby svůj seznam do příštího dubna ještě rozšířila, ovšem Helsinky už oznámily, že to nejspíš nedokáží splnit - očekávají další vlnu žalob.
V ekologickém právu je právě Natura a s ní související ochrana druhů nejčastějším předmětem sporů mezi občany a úřady. "V této oblasti je i nejvíce soudních řízení, která vede Evropský soudní dvůr," připomíná někdejší náměstek ministra životního prostředí Ladislav Miko, který od května povede evropské ředitelství ochrany přírodních zdrojů a bude mít na starosti i soustavu Natura 2000.
Evropští odborníci na podzim posoudí první část z 863 "naturových" oblastí, které navrhla česká vláda. "Čechům v žádném případě nadržovat nebudu," říká Miko.
Včera v seriálu HN: Evropská unie a věda Zítra: Boj o europeníze

Natura 2000 a Evropský soudní dvůr
Itálie: málo ptačích oblastí
Soud vytkl v březnu 2003 Itálii, že opomenula zahrnout do soustavy Natura dvacet pět ptačích oblastí v Lombardii a šestnáct na Sardinii.
Španělsko: nevybíravý způsob lovu
Evropská komise předvolala před soudní dvůr Španělsko, protože umožňuje používaní ok na odchyt lišek.
Rakousko: silnice ohrozí vzácné ptáky
Komise předvolala Rakousko k soudu kvůli stavbě silnice v ptačí oblasti.
Zdroj: Agentura ochrany přírody a krajiny ČR
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů