Pátek, 29. března 2024

Ústřední čistírna odpadních vod má být rozšířena o zahrádky

Ústřední čistírna odpadních vod má být rozšířena o zahrádky

PRAHA - Potřebná čistírenská kapacita Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) v Praze na Císařském ostrově by měla být mj. zvýšena rozšířením samotné plochy čistírny o plochu přilehlých zahrádek.

Změna koncepce zajištění potřebné čistírenské kapacity orientovaná na přestavbu ÚČOV a na její stabilizaci v lokalitě na Císařském ostrově je podpořena změnou v Územním plánu sídelního útvaru hlavního města Prahy (HMP), kterou pražští zastupitelé na dubnovém zasedání schválili.

Se změnou ale nesouhlasí Národní památkový ústav. Podle něj je zcela nežádoucí, neboť změnou dojde k stabilizaci negativních dopadů na řadu objektů v památkovém zájmu a navíc změna nerespektuje ochranné podmínky ochranného pásma Pražské památkové rezervace. Dále upozorňuje, že celé území HMP je územím s archeologickými nálezy ve smyslu zákona o státní památkové péči. Město ale tvrdí, že se změna objektů v památkovém zájmu svým řešením nedotýká a všechna ochranná pásma jsou v řešeném území respektována.

Městská část Praha 7 zase požaduje, aby připravované úpravy a rozšiřování technologie byly navrženy tak, aby se zabránilo nepříznivému ovlivňování okolí a aby bylo zajištěno dopravní spojení Bubenče a Troje. Zároveň podporuje vymístění kalového hospodářství mimo území Prahy.

S ÚČOV na Císařském ostrově nesouhlasí také občanské sdružení Troja dětem, která toto řešení považuje sice za nejrychlejší, ale koncepčně špatné. Podle ní výrazně poklesne image Troji a celé Prahy, dojde ke zhoršení životního prostředí a poklesu cen pozemků a zájmu o bydlení v této lokalitě. Klub za starou Prahu např. navrhuje změnu využití více než 30 ha v rozlivovém území zamítnout, protože je podle něj kontroverzní aktivitou správy města, a navrhuje umístit čistírnu v Čimicích.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů