Čtvrtek, 28. března 2024

Český Dub bude mít už v létě moderní čistírnu odpadních vod

Český Dub bude mít už v létě moderní čistírnu odpadních vod
ČESKÝ DUB - Český Dub na Liberecku bude mít už v létě moderní čistírnu odpadních vod, která bude splňovat evropské normy na kvalitu vypouštěné vody. Na moderní čistírnu se Severočeská vodárenská společnost (SVS) rozhodla přebudovat bývalé průmyslové zařízení, které sloužilo místnímu Autozávodu. Investice za 15,3 milionu korun bude ještě na podzim uvedena do zkušebního provozu, řekla mluvčí SVS Dagmar Haltmarová.

V Českém Dubu byly dvě čistírny odpadních vod, žádná z nich však nesplňovala evropské normy a nevyhovovaly ani kapacitně. Rekonstruovaná čistírna bude pro město s 2700 obyvateli komplexním řešením likvidace a čištění odpadních vod. SVS totiž zároveň rekonstruuje kanalizační stoky a přípojky a staví nové v celkové délce téměř čtyř kilometrů. Kanalizace, která by měla být hotova do října, přijde na 35,5 milionu korun, když 8,7 milionu přispěl Státní fond životního prostředí.

SVS je největší vodárenskou společností v Čechách, protože její region pokrývá 12 procent území republiky. Akcionáři společnosti je 455 měst a obcí. Rekonstrukce českodubské čistírny není jediným projektem, který musí SVS kvůli přísným normám EU provést. Podle generálního ředitele Miroslava Harciníka musí do roku 2010 investovat do modernizace a výstavby nových téměř devět miliard korun. Modernizace čistírny by se měl dočkat i například stotisícový Liberec nebo město Mimoň.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů