Čtvrtek, 28. března 2024

Pozvánka na seminář ENVIRONMENTÁLNÍ ASPEKTY

Účastníci semináře získají základní informace o způsobech a metodách identifikace a vyhodnocování environmentálních aspektů
Pozvánka na seminář ENVIRONMENTÁLNÍ ASPEKTY

Vážení přátelé,

Základním požadavkem pro kvalitní a cílevědomé systematické řízení vztahu podniku k životnímu prostředí jsou dobré informace o environmentálních aspektech, které souvisí s jeho funkcemi a podnikáním. Předpokladem této dobré znalosti je především komplexní identifikace environmentálních aspektů podnikání, poznání a kvantifikace jejich dílčích dopadů na životní prostředí a následné vyhodnocení aspektů s ohledem na environmentální významnost jejich dopadů.
Znalost environmentálních aspektů  je nezbytná pro aplikaci preventivních opatření podniku směřujících k předcházení či omezování znečištění a dalších negativních dopadů na životní prostředí. Ošetření environmentálního aspektu je ošetřením zdroje možného dopadu, a jako takové je zpravidla efektivnější než koncové opatření, které slouží k omezení již vzniklého znečištění.
Informace o environmentálních aspektech a jejich vývoji může být podkladem pro posuzování míry zlepšování a pro hodnocení výsledků preventivních opatření v rámci řízení vztahu podniku k životnímu prostředí.
Práce s poznáváním environmentálních aspektů podle požadavků normy ISO 14 001:2004 předpokládá v podniku realizaci  průběžného procesu shromažďování a hodnocení dat a informací, který má zajistit dostatečné poznání, kvantifikaci a vyhodnocení aktuálního stavu environmentálních aspektů i jejich vývojových trendů v rámci podniku i jeho smluvních partnerů.
Organizace se zavedeným systémem EMS musí znalost svých environmentálních aspektů využívat pro stanovení environmentální politiky, cílů a cílových hodnot, environmentálních programů. Znalost alespoň významných environmentálních aspektů je nutná pro určení potřeb výcviku, zvyšování povědomí zaměstnanců, rozhodování o externí komunikaci, pro řízení environmentálně náročných a rizikových činností, plánování a řízení auditů atd.

Písemné podkladové materiály týkající se probírané problematiky obdrží účastníci při prezenci.

lektor semináře:
Ing.  Josef Marek
ředitel Pražského ekologického centra, konzultant v ŽP

PROGRAM SEMINÁŘE
ENVIRONMENTÁLNÍ ASPEKTY - IDENTIFIKACE A VYHODNOCOVÁNÍ

21. června 2005 - úterý - Praha 6, Lužná 2a

08.45 - 09.00    Registrace účastníků
09.00 - 12.15    Přednášky, příklady
12.30 - 14.30    Přednášky, příklady, dotazy účastníků, diskuse, závěr.

Účastníci semináře získají základní informace o způsobech a metodách identifikace a vyhodnocování environmentálních aspektů (EA) a o možnostech využití informací o EA v systémech řízení ochrany životního prostředí podniku i mimo ně.
Důraz bude kladen na přijatelný a přínosný způsob použití a praktické zavádění postupů identifikace, hodnocení a praktického použití znalostí o environmentálních aspektech v systému EMS, a to především pro plánování zlepšování a  vlastní hodnocení environmentálního profilu podniku.

Především probíraná témata:

· modely identifikace environmentálních aspektů procesů/činností, produktů/výrobků a služeb, nakupovaných/přijímaných výrobků a služeb (EA související s dodavateli smluvními partnery);
· metodiky hodnocení environmentálních aspektů;
· postupy a techniky hodnocení EA používané v praxi (kriteria, váhy, způsoby zpracování, interpretace výsledků...);
· příklady Registrů environmentálních aspektů;
· přístup k problematice EA v programu EMAS (Nařízení Rady ES a EP 761/2001).

Na semináři bude vyhrazen čas pro diskusi a konkrétní dotazy účastníků.

INFORMACE PRO ÚČASTNÍKY

Cena semináře:
Vložné za 1 osobu: ...... 1.650,- Kč
Cena je stanovena jako smluvní.

Místo konání:
Prostory firmy ROYS s.r.o., Praha 6, Lužná 2a,  1. patro.
Doprava: z centra Prahy metro trasa A, stanice Dejvická, a dále tramvaj 26 nebo 20 do stanice nádraží Veleslavín, pak cca 10 minut pěšky (pod výškovou budovou Shiran Tower). 

Pořadatel:
Ing. Josef Marek - PROEKO, Lužná 2a, 160 00 Praha 6 tel. a fax: 220 105 215, mobil: 737 738 433,
e-mail: marek-proeko@volny.cz.

Mediální partner propagace: www.enviweb.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů