Středa, 17. dubna 2024

IDET představil světový unikát: mamutí čerpadlo pro případ povodní

IDET představil světový unikát: mamutí čerpadlo pro případ povodní
Nejvýkonnější čerpadlo na světě pro případ záplav představila na veletrhu IDET v Brně pod názvem Sigma Česká protipovodňová asociace (ČPA). Čerpadlo, které čeští technici vyvinuli po katastrofálních povodních v Uherském Hradišti a v Otrokovicích v roce 1997 dokáže ve špičce v průběhu jediné sekundy přemístit až 600 litrů vody. Jak uvedl prezident ČPA Jiří Papež, ČR má s povodněmi největší zkušenosti v Evropě. Čerpadlo proto zapůjčila Státní správa hmotných rezerv v roce 2003 do Francie, kde jej využili při povodních na řece Loiře. Vodu dokáže zařízení dopravit až do vzdálenosti několika kilometrů.

Zajímavou ochranu proti povodním představila v Brně i firma Alu König Frankstahl. Lehký mobilní hradidlový systém využívá i pražské metro. Hliníková konstrukce má základ, do nějž se osazují sloupky a hradítka s esovitými zámky. Při nebezpečí se hrazení doveze na určené místo a podle podrobného plánu pak mohou i laici sestavit jednotlivé segmenty. Ochranná výška stěny může dosáhnout až 3,4 m, což je v případě metra je o 60 cm výše, než dosahovala vltavská voda v roce 2002.

Švýcarská Floodbag nabídla model ochranných zdí, zhotovených z plastových vaků plných vody. Z jednotlivých segmentů postaví šestice mužů do 40 minut 25 m dlouhou zeď s šířkou a výškou jeden metr. Firma vyrábí ochranné "zdi" pro velké prostory do délky jednoho kilometru, ale i pro zabezpečení oken či dveří.
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů