Sobota, 20. dubna 2024

Vodohospodáři nabídli Hradci využití kalů a bioodpadů

Vodohospodáři nabídli Hradci využití kalů a bioodpadů
Společnosti Vodovody a kanalizace Jižní Čechy (VaK JČ) a AVE CZ odpadové hospodářství, obě patřící do rakouského koncernu Energie AG, dodají městu Jindřichův Hradec bezplatně surovinu pro oživení městské zeleně.

„AVE CZ odebere od města 400 tun rozložitelného bioodpadu, jako je tráva a listí, a dodá mu zdarma 300 krychlových metrů kompostu na oživení parků a městských zelených ploch. Pro výrobu kompostu budou využity také kaly z čistírny odpadních vod v Jindřichově Hradci,“ uvedl zástupce Energie AG pro Vodovody a kanalizace Jižní Čechy Martin Paštika.

Poznamenal dále, že do budoucna hodlá společnost rozšiřovat součinnost a funkční provázanost mezi dceřinými firmami a tím posilovat svoji pozici v celém regionu. „Nabídnutá spolupráce na oživení zeleně nás příjemně překvapila a jsme rádi, že společnost VaK má zájem s námi spolupracovat i v jiných oblastech, než jen ve vodárenství,“ konstatoval místostarosta Jindřichova Hradce pan Alfred Němec (ODS).

Plánovaná akce je navíc plně v souladu s loni přijatým Plánem odpadového hospodářství Jihočeského kraje, jehož cílem je naplňovat podmínky Evropské unie v omezování množství využitelného odpadu ukládaného na skládky.

Společnost Vak JČ, která zvítězila před nedávnem ve výběrovém řízení na provozování městského vodohospodářského majetku města Jindřichův Hradec, nyní spolu s AVE CZ připravuje mimo jiné výstavbu zařízení na předúpravu kalů, které nahradí dnes už zastaralou technologii. Investice v areálu čistírny odpadních vod za zhruba čtyři milióny korun má být dokončena nejpozději v závěru roku 2006.

Zdroj: BudNews

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů