Čtvrtek, 28. března 2024

Hygienici uzavřeli některá přírodní koupaliště

Hygienici uzavřeli některá přírodní koupaliště
Hygienici uzavřeli koupaliště v České Lípě, dvě místa v Královéhradeckém kraji, koupaliště na Domažlicku, přehradu na Prostějovsku a rybník v Děpoltovicích v Karlovarském kraji. Důvodem zákazu koupání je většinou zvýšený výskyt sinic. Rybník v Děpoltovicích však zamořily ropné látky.
V Královéhradeckém kraji platí zákaz koupání na Tiché Orlici u Borohrádku na Rychnovsku a v rybníku Marešák v Lužanech na Jičínsku. V případě Borohrádku jsou důvodem zákazu koliformní bakterie, v případě Marešáku zvýšené množství sinic. Mírné zhoršení kvality vody zjistili hygienici na Stříbrném rybníku u Hradce Králové, kde není voda vhodná ke koupání pro citlivé jedince. Na Divoké Orlici v Kostelci nad Orlicí na Rychnovsku byl naopak zrušen zákaz koupání, voda má však stále zhoršenou jakost.
V Libereckém kraji platí od víkendu zákaz koupání v českolipské Dubici, kde obsah sinic ve vodě osmnáctinásobně překročil hygienické normy. Odborníci však už začali nádrž čistit. Na dalších nádržích v regionu, v Máchově jezeře či v Hamru na Jezeře je sice voda zakalená, škodlivé látky ale povolené limity nepřekračují.
V Plzeňském kraji platí zákaz koupání na koupališti v Černíkově-Úžlebci na Domažlicku. Hygienici zde ale provedli měření už na konci června a upozorňují, že kvalita vody se mezitím mohla změnit. Většina venkovních koupališť v kraji má vodu čistou. Zakalená, ale nezávadná voda, je v Babylonu na Domažlicku, Tachově, v Plané na Tachovsku a ve Hnačově na Klatovsku. Citliví lidé by se měli vyhnout koupališti v Podhájí u Horšovského Týna na Domažlicku.
Hygienici zakázali koupání i v Plumlovské přehradě v Olomouckém kraji. Důvodem je rovněž vysoký obsah sinic ve vodě. Zvýšené množství sinic potvrdili hygienici i v nádrži v Hustopečích nad Bečvou. Zejména citliví jedinci by se jí měli vyhnout, nebo se alespoň po koupání důkladně osprchovat.
V Karlovarském kraji by se lidé neměli koupat jen děpoltovickém rybníku, který zamořily ropné látky. Případ nyní šetří inspekce životního prostředí. V novorolském rybníku se začínají množit sinice, alergici by se proto měli koupání v něm vyhnout. V některých nádržích v kraji je zakalená voda.
Zlínští hygienici nedoporučují koupání v luhačovické přehradě a slepém ramenu řeky Moravy v Napajedlech na Zlínsku, takzvaném Pahrbku. V obou vodních plochách se objevilo větší množství sinic a chlorofylu. Koupání je nevhodné zejména pro citlivé osoby. V ostatních přírodních koupalištích je voda čistá.
Jihočeští hygienici varují před sinicemi v rybnících Vajgar a Hejtman na Jindřichohradecku. Lidé by se proto měli po koupání osprchovat čistou vodou - zvláště děti, alergici a těhotné ženy. Na Lipně je voda čistá, na Orlíku a ve Staňkovském rybníku po deštích zakalená.
Většina pražských přírodních koupališť je čistá, pouze v Hostivaři se vyskytuje určité množství jedovatých sinic. V Ústeckém kraji hygienici nevyhlásili žádný zákaz koupání. Kvalita vody v přírodních nádržích se ale nepatrně horší. Ojedinělý výskyt sinic je v Habrovicích na Ústecku. Ve středočeských přírodních koupalištích je voda zatím čistá a vhodná ke koupání. Také v Pardubickém kraji jsou všechny nádrže vhodné ke koupání. Sinice se vyskytují jen ojediněle.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů