Středa, 24. dubna 2024

Čistota vody v řekách se zlepšuje

Čistota vody v řekách se zlepšuje

Čistota vody v našich řekách se zlepšuje. Dlouhodobé zlepšení je způsobeno postupující výstavbou čistíren odpadních vod, využíváním efektivnějších technologií, ale také rušením či omezením provozu řady průmyslových podniků a nižším používáním umělých hnojiv v zemědělství v nedávné minulosti. Vyplývá to z pravidelné zprávy o stavu ochrany vod v České republice, kterou projednávala minulý týden vláda.

„Za posledních 15 let došlo k eliminaci kategorie velmi silně znečistěná voda jak na všech velkých řekách, tak i na většině jejich přítoků. Problematické jsou ale některé úseky menších řek – například Bílina, Lužnice pod Veselím, Zákolanský potok, Chomutovka a další,“ konstatuje ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

Přetrvávajícím problémem je plošné znečištění, především ze zemědělského hospodaření. Vysoká je míra mikrobiálního znečištění povrchových vod a kontaminace nebezpečnými látkami vody i sedimentů na některých úsecích vodních toků. V řadě vodních nádrží je jakost vody nepříznivě ovlivněna eutrofizací (příliš vysoký obsah živin, především sloučenin dusíku a fosforu),  která způsobuje zvýšenou produkci řas a sinic, a tím se omezuje vodárenské využívání.  Problematické je například přehnojování rybníků při chovu ryb a v posledních letech opětovný nárůst v používání umělých hnojiv v zemědělství. V našich podmínkách je to zvlášť významné, protože více než 50 % pitné vody čerpáme z povrchových zdrojů.

Všechna sídla nad 10 000 obyvatel mají zajištěno alespoň základní mechanicko-biologické čištění odpadních vod. Prioritou je stavba čistíren a kanalizací v obcích nad 2000 obyvatel a  rekonstrukce stávajících čistíren v obcích nad 5000 obyvatel.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů