Čtvrtek, 28. března 2024

V Českém Dubu spustí moderní čistírnu odpadních vod

V Českém Dubu spustí moderní čistírnu odpadních vod
ČESKÝ DUB - Moderní čistírnu odpadních vod (ČOV), která splňuje evropské normy na kvalitu vypouštěné vody, spustí od 1. září v Českém Dubu. Ke svému konci se také blíží výstavba a rekonstrukce takřka čtyř kilometrů kanalizačních stok. „Rekonstrukce čistírny bude dokončena podle plánu k 31. srpnu. Poté zde bude probíhat ještě rok zkušební provoz. Kanalizace by měla být dokončena během října,“ uvedla mluvčí Severočeské vodovodní společnosti (SVS) Dagmar Haltmarová.

V Českém Dubu byly dvě čistírny odpadních vod, žádná z nich však nesplňovala evropské normy a nevyhovovaly ani kapacitně. Na moderní čistírnu se SVS rozhodla přebudovat za 15,3 milionů korun bývalé průmyslové zařízení, které sloužilo místnímu Autozávodu. Rok rekonstruovaná čistírna bude pro město s 2700 obyvateli komplexním řešením likvidace a čištění odpadních vod. SVS totiž od června roku 2003 rekonstruuje kanalizační stoky a přípojky a staví nové v celkové délce téměř čtyř kilometrů. Kanalizace přijde na 35,5 milionu korun, když 8,7 milionu přispěl Státní fond životního prostředí. "Kanalizace je již skoro hotová, nyní probíhají pouze dokončovací práce, výstavba a napojování přípojek. V ulici Svobody se rekonstrukce kanalizace prováděla zároveň s rekonstrukcí vodovodu a opravou dešťové kanalizace a komunikace,“ popsala Haltmarová.

SVS je největší vodárenskou společností v Čechách, protože její region pokrývá 12 procent území republiky. Akcionáři společnosti je 455 měst a obcí. Rekonstrukce českodubské čistírny není jediným projektem, který musí SVS kvůli přísným normám EU provést. Do roku 2010 musí investovat do modernizace a výstavby nových téměř devět miliard korun. Modernizace čistírny by se měl dočkat i například stotisícový Liberec nebo město Mimoň.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů