Sobota, 20. dubna 2024

Evropská komise žádá vysvětlení

Evropská komise žádá vysvětlení
Do Česka už přišla výzva Evropské komise, aby úřady vysvětlily, proč ptačí oblast v Dolní Lutyni nedaleko Ostravy vláda nezahrnula do evropsky významných území Natura 2000.
"Odpověď dokončujeme," říká Petr Roth, ředitel odboru Ministerstva životního prostředí. "Chceme celou věc urychlit. Máme zájem, aby komise rozhodla co nejdříve, ať už bude rozhodnutí jakékoliv."
Kabinet nevyhlásil Dolní Lutyni za území v soustavě Natura, protože tam počítá se stavbou velké průmyslové zóny, která by měla zaměstnat tisíce lidí. Jenže ekologické sdružení Arnika spolu s Českou společností ornitologickou si stěžovaly v Bruselu.
"Evropská směrnice říká, že ptačí oblast je nezbytné vyhlásit výhradně na základě odborných ornitologických kritérií. Hospodářské požadavky nesmějí být brány v potaz," řekl Martin Skalský z Arniky.
V Dolní Lutyni žije například vzácný dravec moták pochop. Podle Ministerstva životního prostředí, které vyhlášení ptačí oblasti nedokázalo ve vládě prosadit, tohoto ptáka průmyslová zóna zlikviduje.
Případy z jiných zemí ukazují, že české nevládní organizace mají velkou naději na úspěch. Evropská komise postupuje při ochraně přírody nekompromisně. Poznalo to například Španělsko, Německo, Rakousko či Nizozemsko. Česku přitom hrozí pokuta od Evropského soudního dvora ve výši několik miliónů korun denně, dokud nezjedná nápravu.
Dolní Lutyně není jediným místem, na které si nevládní organizace Evropské komisi stěžovaly. Několik sdružení sestavilo seznam oblastí, které kabinet do soustavy nezařadil nebo je omezil, a poslala ho do Bruselu.
"Za nejzávažnější považujeme lokality Labské údolí, Horní Opava a Slavíkovy ostrovy u Přelouče," řekl Vlastimil Karlík z Arniky. Evropská komise se stížností bude zabývat nejspíše v březnu, kdy naplánovala odborný seminář, v němž mají odborníci posoudit, zda Česko zařadilo do evropské soustavy opravdu všechna významná území.
Česká společnost ornitologická si zase stěžuje na to, že kvůli stavbě nové rychlostní silnice mezi Hradcem Králové a Olomoucí bude ohrožena ptačí oblast Komárov u Pardubic, kde žije několik druhů vzácných ptáků.

Natura a soudy
Itálie: Málo ptačích oblastí
Evropský soudní dvůr vytknul Itálii, že opomenula zahrnout do soustavy Natura třicet šest ptačích oblastí.
Španělsko: Nevhodná dálnice
Španělsko porušilo evropskou směrnici tím, že na území vhodném pro vyhlášení ptačí oblasti nechalo postavit dálnici.
Rakousko: Silnice ohrozí ptáky
Evropská komise předvolala Rakousko k soudu kvůli stavbě silnice v místě, které je vhodné pro vyhlášení ptačí oblasti.
Španělsko: Lov lišek
Jelikož Španělsko umožňuje používání ok na odchyt lišek, předvolala ho Evropská komise před Evropský soudní dvůr.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů