Čtvrtek, 25. dubna 2024

Orchideje jsou perly našich luk

Orchideje jsou perly našich luk
Česká Lípa - Již čtvrtým rokem se členové českolipské organizace Českého svazu ochránců přírody Aron zapojují do mapování orchidejí na Českolipsku.
"Průběžně jsme zkontrolovali již zmapované lokality a hledali jsme nové v okolí České Lípy v rozsahu desíti kilometrů čtverečních," uvedl Oldřich Roztočil, mluvčí českolipských ochranářů přírody.
Celkově, jak uvedl, se našlo sedm nových lokalit. "Ale i na nich jsme našli některé vzácnější druhy, například vstavače osmahlého směrem na Provodín. Podrobně jsme prozkoumávali oblast ve směru na Nový Oldřichov podle vodního toku, kde jsme nalezli šest nových lokalit nejběžnější orchideje, prstnatce májového. A ve Vofarticích jich na soukromé zahradě bylo dokonce asi 400 kusů, což je nejbohatší lokalita v této oblasti," upřesnil Roztočil. Ovšem nejbohatší lokatita s 926 kvetoucími jedinci a 56 sterilními, jen s listy, je ve stráních nad Českou Lípou.
"Našli jsme také novou lokalitu pětiprstky žežulníku v okolí Provodína. Šlo o dva kvetoucí jedince, ale i tak je to na naši oblast velká vzácnost, " uvedl Roztočil.
Orchideje jsou velmi háklivé na životní prostředí, takže je možné objevit lokality, které třeba časem opět zaniknou. Například jim může vadit i to, že se přestávají kosit louky. Takže i kosením chtějí ochranáři přírody napomoci zachovat tyto vcelku nenápadné, ale velmi krásné rostliny v naší přírodě.
Fotografie: Vstavač osmahlý. Foto O. Roztočil
Zdroj:Českolipský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů